More

    Eminescu, omagiat cu cinste la Satu Mare

    Poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat ieri dimineață, 15 ianuarie, la Satu Mare, la împlinirea a 169 de ani de la nașterea sa, zi care a fost sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Manifestarea a avut loc la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Colegiului care-i poartă numele din municipiul Satu Mare și la Monumentul Limbii Române. Reprezentanții principalelor instituții din Satu Mare, asociațiile de cultură, precum și partidele politice au depus coroane și jerbe de flori la statuia poetului național. Manifestările sunt organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare, cu Colegiul Național Mihai Eminescu.

    Eveninent de excepție cu participare onorantă
    Ziua Culturii Naționale și ziua nașterii poetului nostru național Mihai Eminescu este prilej de reflecție și de rememorare a creatorilor noștri care ne unesc peste secole prin cultură, ne fac să ne mândrim de apartenența noastră și să fim uniți în cuget și-n simțiri.

    Printre participanții la manifestări s-au numărat deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, prefectul Darius Filip, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, primarul Kereskenyi Gabor, viceprimarul Adrian Albu, consilierii municipali Mariana Sălăgean, Manuela Rogoz și Octavian Ardelean, și directorul Cancelariei prefectului, Cecilia Marinescu.

    Depuneri de coroane și spectacol
    La Satu Mare, poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat prin depuneri de jerbe de flori la bustul din fața Colegiului Mihai Eminescu, unde a avut loc și un superb spectacol susținut de elevii și dascălii instituției de învățământ. Manifestările au continuat apoi cu depunere de jerbe de flori la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă.

    ”S-au pregătit îndelung, cu emoție, bucurie și mândrie. Și-au pus cele mai frumoase haine, și-au acordat chitările. Apoi au spus cele mai frumoase poezii scrise în limba noastră. Copiii din Satu Mare s-au bucurat de ziua de naștere a lui Mihai Eminescu. Le mulțumesc pentru că mi-au reamintit ce popor norocos și bogat suntem”, a declarat, la finalul manifestărilor, deputatul Ioana Bran.

    Textul așezat la baza monumentului ne aduce aminte de marele nostru poet Mihai Eminescu, care la 4 noiembrie 1882, ca jurnalist la ziarul ”Timpul”, scria: “Cel mai frumos și mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbește la Sătmar”.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE