More

    OPORTUNITATE! Sătmărenii își pot monta panouri FOTOVOLTAICE pe casă. Ce ȘMECHERIE trebuie să facă

    Sătmărenii se arată interesați de programul de finanțare pentru montarea pe case a panourilor fotovoltaice pentru producerea curentului acasă. Directorul Agenției pentru Protecția Mediului APM Satu Mare, Bekkesy Elisabeta, îi îndeamnă pe sătmărenii care doresc acest lucru, să consulte ghidul de finanțare și să-și procure din timp actele pentru dosar.

    Sătmărenii se interesează de acest program

    Directorul APM, Bekessy Eisabeta, a declarat pentru Gazeta de Nord Vest că tot mai mulți sătmăreni sună și se intersează de programul de finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

    ”În fiecare zi, tot mai mulți cetățeni se interesează despre acest program asigurat de Administrația Fondului pentru Mediu prin care se va asigura o sumă de 20.000 de lei pentru persoanele fizice care doresc să-și achizișioneze panouri fotovoltaice în vederea generării de curent electric, respectiv asigurării apei calde. Dacă cetățenii accesează site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, afm.ro, acolo, la acest program este postat ghidul de finanțare. Acest ghid de finanțare trebuie studiat foarte amănunțit, pentru că să fie pregătiți în vederea întocmirii dosarului de finanțare care se va depune direct la sediul AFM în momentul în care va fi lansat. deocamdată, acest program nu este lansat”, spune Bekessy Elisabeta.

    În prezent, se parcurge perioada în care se așteaptă ca instalatorii specializați pe echipamente fotovoltaice să se înregistreze la AMF pentru a fi agreați de această instituție și la care vor putea apela persoanele fizice care doresc un astfel de echipament.

    Care este mecanismul?

    Directorul APM Satu Mare a mai precizat că beneficiarul trebuie să asigure întreaga investiției, urmând ca apoi să-și recupereze banii de la AFM.

    ”E foarte important de știut ca suma de 20.000 de lei trebuie să fie asigurat de către beneficiar, urmând ca după finalizarea montării panourilor fotovoltaice și punerea acestora în funcțiune să solicite, prin dosarul de rambursare să primească înapoi această sumă. Dacă valoarea lucrării depășește 20.000 de lei, atunci beneficiarii vor trebui să contribuie din surse proprii pentru completarea diferenței.

    De asemenea, e foarte de important de știut și faptul că achiziționearea echipamentelor se face numai după semnarea contractucului de finanțare. Deci dacă cineva achiziționează echipamente îniante de semnarea acestui contract, atunci nu vor mai primi banii pentru respectivele echipamente. În momentul în care se semnează contractul de finanțare, a doua zi poate să înceapă să-și achiziționeze cele necesare”, mai spune Bekessy.

    Sătmărenii trebuie să se grăbească

    Directorul APM le mai atrage atenția sătmărenilor care doresc să acceseze acest program că trebuie să fie vigilenți, să se grăbească și să fie pregătiți pentru momentul în care programul va fi lansat.

    ”Pentru că finanțarea se va face după principiul primul venit, primul servit, sătmărenii trebuie să se grăbească să depună cât mai repede dosarele. De aceea, sătmărenii sunt îndrumați să consulte ghidul de finanțare, și să-și pregătească din timp documentele care nu au termen de valabilitate. Doar documentele cu termen de valabilitate să rămână pentru perioada de depunere a dosarelor de finanțare”, mai spune Bekessy Elisabeta.

    Acest program nu se mai derulează ca și programul Casa Verde Clasic, prin Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare, ci se derulează doar de Administrația Fondului de MEdiu. deci, dosarul se dpune ori personal, la sediul instituției, ori on-line. Semnarea contractului de finanțare este aprobat, atunci acesta trebuie semnat personal, adică sătmărenii vor fi nevoiți să facă un drum până la București în acest scop. Dacă nu cumva va fi delegată o competență pentru APM-urile județene.

    Vor fi multe solicitări din județ

    Directorul APM, Bekessyi Elisabeta, se așteaptă la un număr mare de cereri depuse de sătmăreni.

    ”Avem referințe Casa Verde Clasic, oamenii s-au familiarizat cu panourile solare pentru apă și au ajuns la concluzia că este o investiție foarte bună, astfel că cei care au accesat acest program, în mod sigur vor accesa și programul privind panourile fotovoltaice, pentru că vor deveni independeți energetic. Solicitările vor fi foarte mari din județ”, mai spune directorul APM.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE