More

    P.S. Iustin a prezidat conferinţa preoţească de primăvară de la Carei

    Marţi, 14 mai 2019, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat conferinţa preoţească de primăvară de la Carei, care a avut loc la biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, la care au participat peste 150 de slujitori ai Altarelor din protopopiatele Satu Mare, Oaş şi Carei. La conferinţa organizată în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) în Patriarhia Română a luat parte şi Preasfinţitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar.

    De la ora 08.00, în biserica cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, înconjurat de un sobor de preoţi, din care au făcut parte Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Protos. Gherontie Nergheş, stareţul Mănăstirii Măriuş, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaş, Pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, secretarii protopopeşti, diaconi. La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiat un Te-Deum, prin care a fost cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru buna desfăşurare a lucrărilor conferinţei.

    În faţa asistenţei, compuse din preoţi şi diaconi, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, a susţinut conferinţa intitulată “Satul – grădina cultivării şi leagănul păstrării credinţei, vieţii, sufletului, culturii şi valorilor spirituale şi tradiţionale ale Maramureşului şi Sătmarului”, o lucrare cuprinzătoare, de peste 40 de pagini, în care a tratat aspecte multiple ale satului românesc contemporan şi ale amprentei istorice asupra acestuia.

    Un vast cuvânt pastoral a rostit ierarhul preoţilor veniţi pentru această conferinţă, referindu-se la misiunea preotului în ziua de azi, atât de la oraş, cât şi de la sat, la un nou mod de abordare a misiunii pastorale, mai ales în ceea ce priveşte pastoraţia tinerilor, care trebuie atraşi spre Biserică prin activităţi dinamice şi interactive, pentru că numai aşa pot iubi biserica şi pe Dumnezeu şi numai aşa pot să se roage în vechea tradiţie a părinţilor şi bunicilor lor.

    Preasfinția Sa a vorbit și despre fenomenul emigrării, izvorât din nevoia găsirii de lucru precum şi la activităţile pe care le desfăşoară Eparhia şi pe care preoţii sunt chemaţi să le pună şi ei în practică pentru a intra în consonanţă cu dispora, în diferite situaţii, pentru a le trezi interesul de a reveni acasă, pentru că nicăieri nu este mai bine ca acasă.


    Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop a expus proiectele care se vor derula anul acesta la nivelul Eparhiei, care au ca ţintă atingerea nostalgiei după locurile natale şi dorinţa de repatriere a tinerilor plecaţi peste hotare, inclusiv prin redactarea unei scrisori de chemare acasă, care va fi citită în Duminica Migranţilor, prima duminică după praznicul Adormirii Maicii Domnului.

    Andrei Fărcaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE