More

    Muzeul Județean Satu Mare participă la expoziția ”Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România”, de la Muzeul Național de Istorie a României

    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) organizează miercuri, 12 iunie 2019, începând cu ora 17:00, deschiderea expoziției temporare ”O experiențã europeanã. Moștenirea istoricã și culturalã a germanilor din România”. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, sector 3, București.

    Cu prilejul aniversãrii, în anul 2019, a 100 de ani de la recunoașterea Actului Unirii Transilvaniei cu România de cãtre Comitetul Central Sãsesc de la Mediaș, Muzeul Național de Istorie a României propune, ca eveniment în cadrul acțiunilor culturale de celebrare a Centenarului Marii Unirii, deschiderea expoziției intitulate “O experiențã europeanã. Moștenirea istoricã și culturalã a germanilor din România”. În paralel cu desãvârșirea unitãții naționale a românilor, s-a realizat și unirea tuturor grupurilor germane aflate pe teritoriul României, minoritatea germanã fiind singura minoritate importantã din punct de vedere demografic care a aderat în întregime la Marea Unire.

    Misiunea proiectului expozițional vizeazã cunoașterea și expunerea publicã a bogatului patrimoniu cultural al germanilor din România, pãstrat în colecțiile publice, dar și particulare, atât din țarã, cât și din afara granițelor. În acest sens, ne-au fost alãturi 18 instituții partenere, pãstrãtoare ale unor importante valori materiale, dar și imateriale, legate de cultura și istoria germanilor din interiorul granițelor statului român, fãrã a-i uita pe cei care, dincolo de granițe, au rãmas conectați spiritual de aceste meleaguri.

    Alãturi de Muzeul Național de Istorie a României au contribuit, în mod solidar, partenerii din mediul instituțional cultural: Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Banatului Montan, Muzeul Județean Târgu Mureș, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Municipal Mediaș.

    Muzeul Județean Satu Mare expune obiecte specifice șvabilor sãtmãreni, clasate în categoriile Teazaur și Fond, dintre care amintim: celebrele lãzi de zestre pictate policrom, cu motive decorative florale; peretare brodate în limba germanã; icoanã pictatã pe oglindã, cu inscripția Binecuvântarea cununiei Vermahlung; carte religioasã, obiecte de uz casnic.

    Organizatoarea expoziției, din partea Muzeului Județean Satu Mare, este dna dr. Daniela Bãlu, director. Textul Catalogului a fost realizat în colaborare cu Forumul Democrat German Satu Mare.

    Expoziþia va fi deschisã în perioada 12 iunie – 2 septembrie 2019 și va putea fi vizitatã de miercuri pânã duminicã, între orele 10:00 și 18:00.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE