More

    PSD, nemulţumiţi de împărţire. Consiliul Județean a repartizat aproape 28,5 milioane de lei primăriilor din județ

     

    Deși consilierii județeni PSD au votat împotrivă, nemulţumiţi de modul de împărţire al banilor, Consiliul Județean Satu Mare a repartizat ieri, în ședință extraordinară, aproape 28,5 milioane de lei primăriilor din județul Satu Mare. Primăria Satu Mare a luat cei mai mulți bani, în timp ce două primării din județ nu au primit niciun leu.

    Cum au fost distribuiți banii
    Singurul proiect de pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Consiliului Județean Satu Mare a fost cel referitor la aprobarea repartizării pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit, fond aflat la dispoziția Consiliului Județean.

    Practic, la nivelul județului Satu Mare a fost repartizată suma de 28,492 milioane lei. Cei mai mulți bani, adică 4 milioane de lei, au fost repartizați Primăriei municipiului Satu Mare, care, așa după cum spunea chiar președintele Pataki Csaba, are probleme de funcționare, la fel ca toate celelalte municipii mari din țară. Municipiul Carei, în schimb, a primit doar 450 de mii de lei.

    Orașele județului Satu Mare au primit, în total, 2,15 milioane lei (Tășnad – 900 de mii de lei; Ardud – 800 de mii lei, Livada – 450 de mii lei). Primăriile de comune din județ au primit, în total, 21,892 milioane lei. Turț a luat cei mai mulți bani dintre comune, cu 700 de mii lei, urmată de comunele Doba, Lazuri și Orașu Nou cu 500 de mii de lei.

    Primării cu zero lei în Oaș
    Demn de remarcat este și faptul că două primării din județ nu au primit niciun leu în urma repartizării de ieri. Este vorba despre Călinești-Oaș și Negrești- Oaș.

    Dacă în cazul Primăriei Călinești-Oaș, președintele Pataki a precizat că aceasta se află în insolvență și că trebuie lăsată să iasă din această stare cu ajutor de la Guvern, în cazul Primăriei Negrești-Oaș nu a făcut nicio precizare.

    Nemulţumiţi de modul de repartizare al banilor, PSD a votat împotrivă
    Proiectul a trecut cu voturile consilierilor UDMR, PNL și ALDE. Consilierii PSD prezenți au votat, în unanimitate, împotrivă.

    Consilierul județean Vasile Mitrașca a încercat să explice gestul social-democraților.

    El a arătat că, în primul rând, consilierii PSD nu au fost consultați înainte de repartizarea acestor sume. În al doilea rând, Mitrașca a arătat că, atât lui, cât și colegilor săi din PSD, nu li se pare normal ca să fie echilibrate bugetele unor primării luând, de fapt, de la altele.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE