More

    Cascada Vadu Crişului – una dintre cele mai frumoase din ţară şi pe care nu o ştie nimeni

    O cascadă mai fotogenică decât faimoasa formațiune din Bigăr se află la doi pași de Cluj și nu o știe aproape nimeni, dar merită să o vizitezi.

    Cascada Vadu Crișului se află în Munții Pădurea Craiului pe malul stâng al Crișului Repede. Cascada are o cădere de 9 metri și “izvorăște” din Peștera Vadu Crișului, aflată la vreo 100m de cascadă. Apa rece care iese din peșteră răcorește aerul din jurul cascadei, pe timp de vară cascada reprezintă un loc perfect unde te poți răcori.

    Cascada de la Vadu Crișului e greu accesibilă, ba chiar am putea spune că drumul până aici e chiar periculos: ai o singură cale de acces, pe aliniamentul căii ferate Cluj-Napoca – Oradea, peste un pod. Drumul din halta Vadu Crișului, unde coborâți din tren ori vă lăsați mașina ca să urmați calea ferată, durează o jumătate de oră până la o fostă haltă dezafectată chiar în dreptul cascadei. De aici traversați podul ca să găsiți nu doar o spectaculoasă formațiune încărcată de mușchi și licheni, dar și Peștera Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase din zonă – căci cascada e e fapt ultima porțiune a pârâului care izvorăște din inima peșterii. Dacă e să-i ascultăm pe localnici apa e potabilă.


    Peștera Vadu Crișului are în total o lungime de aproape trei kilometri iar porțiunea accesibilă publicului are o lungime de 680 metri. E iluminată, accesibilă – cu o porțiune în care trebuie să mergi pe brânci – și deosebit de spectaculoasă. Nu aveți nevoie de echipament special.

    Cum ajungi la cascada de la Vadu Crișului?
    Cascada se află lângă linia de tren care leagă Oradea de Cluj. La vreo 300m de cascadă, pe malul drept al Crișului Repede se află Halta Peștera. Nu toate trenurile opresc în această haltă; dacă vrei să cobori aici, va trebui sa întrebi la ghișeu.


    O altă opțiune este să mergi cu trenul până în Șuncuiuș. De aici va trebui să mergi spre vest de-a lungul liniei de tren sau pe malul drept al Crișului Repede până ajungi la un tunel. Dacă vrei sa mergi de-a lungul malului, la vreo 100m de gară vei găsi un pod rutier peste Criș.


    Cu mașina, drumul poate fi parcurs în aproape două ore, din Cluj. Distanța e de 107 kilometri, pe DN1E60 până în Topa de Criș, de unde cotiți la stânga pe DJ107O spre Vadu Crișului. Puteți folosi traseul sugerat de Google Maps și să coborâți pe poteci până la peșteră sau, cum fac mulți turiști, vă puteți lăsa mașina în Vadu Crișului pe drumul paralel căii ferate, unde au fost deschise câteva pensiuni, și de acolo continuați în lungul acesteia.


    Ce obiective poți să vezi pe traseu? După nici 100m o să ajungi la Peștera Podireu II. După topirea zăpezilor, din peșteră curge un izvor cu apă potabilă. De obicei, izvorul este secat vara. După încă vreo 300m o să ajungi la Peștera Casa Zmeului și la Vama Sării (un turn construit la începutul secolului al 13-lea).

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE