More

    Mulţumiri – după reuşita dublă lansare de carte!

    Ziua de 18 iunie rămâne în istoria culturii sătmărene ca un apogeu ale multor lansări de carte pe care le-au cunoscut cei doi autori: poliţistul poet Sorin Copciac, cu volumul “Litaniile clipei” şi Teodor Curpaş, cu “Sufletul meu alb”. A fost o lansare deosebită faţă de altele, ca fiind pregătită şi gândită de comandantul Poliţiei Judeţene, dl. Sorin Daniel Stan. Locul de desfăşurare a fost primitorul restaurant “Mioriţa”, care a găzduit cu mult peste o sută de persoane, care au spus “prezent” invitaţiei făcute, oameni de toate profesiile, oameni cu multă şcoală, oameni de înaltă ţinută, oameni iubitori de literatură, care au ştiut să savureze cuvintele de apreciere ale activităţii literare privind pe cei doi autori.
    Interesant mi s-a părut faptul că aceşti invitaţi, timp de 90 de minute, au fost foarte atenţi la tot ce s-a vorbit şi i-au aplaudat, pe rând, pe vorbitori.

    Dacă ar trebui să amintesc secvenţa din timpul lansării, aş începe cu preotul Viorel Paşca, cel care a deschis ceremonialul cu rugăciunea “Tatăl nostru”, urmat de un cuvânt emoţionant al părintelui protopop Marian Crainic, documentat şi exigent în afirmaţiile sale. Un moment de relaxare l-a realizat cunoscutul artist Petrică Mureşan cu o melodie îndrăgită de pretenţiosul public. Frumos primit şi apreciat cuvânt a fost cel al Dr. Eugeniu Avram, care a fost prezent la mai toate lansările lui Teodor Curpaş, acum la al 52-lea volum. Spunea acesta: „Cele 13 volume din “Oameni şi fapte” pot constitui o frumoasă carte de vizită cu oameni valoroşi din judeţul nostru”.

    Dumitru Ţimerman a făcut o frumoasă analiză a celor două volume lansate, apreciind faptul că un poliţist a reuşit să realizeze patru volume de versuri, ultimul fiind de reală valoare. Valoarea festivităţii de lansare a crescut prin prezenţa directoarei Editurii “Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca, dna. Nadia Fărcaş, care prin cuvântul său a creat emoţii autorilor şi publicului care i-a mulţumit prin lungile aplauze.

    Surpriza şi emoţiile pe care le-am trăit a fost înmânarea Diplomei “OF GOLD MEDAL” oferită mie la cea de a 11-a ediţie EURO INVEST de la Iaşi, pentru volumul 13 din “Oameni şi fapte”. Sigur, diploma a fost însoţită de frumoasa medalie cu tricolorul care mă onorează! Dna. Nadia a apreciat volumul lui Sorin Copciac, citind şi reuşite versuri din poemele acestuia. Aceleaşi cuvinte de apreciere au fost rostite de părintele protopop Florin Mocan, cuvinte transformate în fraze de apreciere a întregii activităţi culturale la care ia parte cu atâta bucurie!

    Cu emoţii şi trăiri sufleteşti aparte a luat cuvântul dl. Sorin Copciac, mai ales că în sală a fost prezentă soţia sa Mirela, venită special pentru lansare. Un om modest, un poliţist ce-şi face datoria cu respect faţă de meserie şi faţă de oameni. Exact aşa scrie versurile care cuprind toate sferele vieţii sociale, viaţă pe care o cunoaşte extrem de bine.

    Aş spune că apogeul discuţiilor l-a constituit spusele alese pentru aprecierea a doi lucrători de poliţie, cărora le-a oferit diplome şi plachete frumos realizate. Este vorba de Sorin Avram din Craidorolţ, care a realizat un complet muzeu etnografic, cu peste 4000 de obiecte, muzeu vizitat de comandantul Sorin Daniel Stan cu câteva zile în urmă. Emoţiile de mulţumire l-au cuprins pe poliţistul Avram în totalitatea fiinţei sale. Desigur, Sorin Copciac a trăit a doua serie de emoţii la primirea însemnului de recunoştinţă – frumoasa plachetă! Mulţumesc comisarului şef Sorin Stan pentru frumosul act de recunoştinţă oferit mie, oferit drept recunoştinţă pentru promovarea poliţiştilor!

    Aş vrea să amintesc faptul că, printre invitaţi, a fost prezent în sală fostul căpitan al “Olimpiei” în perioada de glorie, renumitul fotbalist Keizer Lajos cu soţia Nuţi, cel care, de buni ani, este viceprimarul oraşului Carei. Cuvintele frumoase despre acest minunat om, care s-a dăruit pentru Satu Mare, au stârnit îndelungi aplauze, ca semn de apreciere şi de mulţumire pentru tot ce a făcut Keizer!

    Tot ce s-a întâmplat în 18 iunie la “Mioriţa” a adunat personalităţi care au trăit momente de cultură: procurori, preoţi, avocaţi, notari, doctori, finanţişti, oameni de afaceri, profesori, primari, oficialităţi, mulţi poliţişti, ingineri, directori, oameni din sănătate şi… un excelent elev cu premii serioase la concursurile mari de pian, Cristian Torja! Mulţumesc tuturor!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE