More

    ALERTĂ METEO. Sătmarul, sub COD PORTOCALIU de FURTUNI VIOLENTE. Se pot forma SUPERCELULE

    Județul Satu Mare se află, în după-amiază zilei de astăzi, sub cod portocaliu de furtuni violente. Potrivit meteorologilor, este posibil să se formeze supercelule izolate dar cu o severitate deosebită.

    Alerta meteo este valabilă astăzi între orele 14.00 și 23.00. Fenomene: vijelii puternice (peste 75…85 km/h), grindină de MEDII/MARI dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice.

    În cursul după-amiezii de azi, 2 iulie, frontul rece asociat depresiunii Nasir va înainta spre zona geografică a țării noastre. În fața acestuia se vor dispune areale locale de convergență, ce ar putea favoriza declanșarea convecției.

    În regiunile nord-vestice, nordice, precum și în cele nord-estice, instabilitatea deosebit de accentuată (SBCAPE 2400-3000 J/kg) se va suprapune cu valori decente ale forfecării pe stratul 0-6 km (DLS 17,5-20 m/s), fiind condiții favorabile pentru dezvoltarea izolată a structurilor supercelulare.

    Pe lângă toate aceasta, se adaugă rata mare de scădere a temperaturii între 700-500 hPa (lapse rate > 7-7,2*C/km), dar și valorile CAPE de 2200-2600 J/kg care susțin puternici curenți ascendenți – viteze maxime ale updraft-ului de 30-36 m/s -, favorizând formarea unor greloane mari de grindină în nor – peste 5…6 cm.

    Însă, factorul care va limita tot acest potențial este UMEZEALA relativ scăzută. Mici modificări față de ceea ce indică modelările la acest moment pot face diferența dintre câteva ore cu fenomene violente și vreme frumoasă. De aceea, hazardul este foarte mare.

    NOTĂ: chiar și dacă aceste furtuni se vor forma, vor fi (supercelule) discrete, izolate, dar cu o severitate deosebită. Deci să nu vă așteptați la un sistem convectiv bine conturat, pe suprafețe extinse, ci la *mici areale din zona avertizată* în care pot apărea fenomene violente.**

    Rezumat:
    Astăzi după-amiaza și seara, dacă umezeala va permite, vom avea (super)celule LP discrete, izolate (low-precipitation), grindină MEDIE și MARE, vijelii puternice în nord, nord-vest și nord-est. Astfel de fenomene se vor semnala și în zonele montane aferente zonelor menționate, dar conform unor modele de rezoluție fină, vijeliile se pot extinde până prin sudul Moldovei (zona Vaslui, apoi mai ales Galați) – conform hărții.

    Sursa: Severe Weather Alert – România

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE