More

    Breb, tărâmul de basm din Maramureş, satul care l-a fascinat pe Prinţul Charles

    Un sat micuț din Maramureș, dar bogat în tradiții și obiceiuri unice în România, reprezintă una dintre cele mai apreciate atracții turistice din România. Este vorba despre satul Breb, a cărui frumusețe rară l-a fascinat chiar și pe Prințul Charles, astfel încât acesta a luat decizia de a cumpăra aici mai multe case tradiționale din lemn.

    Satul Breb, localizat pe valea prietenoasă a pârâului Breboaia, la poalele versantului nordic al Munţilor Gutâi, se află la 6 km de staţiunea Ocna Şugatag.


    Acest sat stârneşte curiozitatea şi atrage privirile fiecărui turist care-i trece pragul. Numele satului provine de la mamiferul cu acelaşi apelativ, breb sau castor, care a trăit în aceste locuri până în secolul al XVI-lea.

    Breb a fost introdus pe lista celor mai frumoase sate din România, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din ţara noastră.


    Turiştii rămân surprinşi când ajung în acest loc pitoresc din Maramureş, mai ales în perioada sărbătorilor, având impresia că s-au întors în timp. În acest sătuc desprins din poveste, putem vedea o biserică monument istoric, cu cel mai vechi turn de lemn din România (1530). Mai pot fi văzute multe gospodării tradiţionale, cu case şi porţi de lemn, hornicii, potcovari, o moară şi o vâltoare. Prin sat trece Drumul Verde (Greenway) şi sunt marcate trasee de biciclete, ce leagă Creasta Cocoşului de alte sate din Valea Marei, a Cosăului şi a Izei.


    Ca în fiecare sat din Maramureş, meşterii populari completează aspectul tradiţional. Întâlnim meşteri care lucrează lemnul, dându-i diverse forme: pecetare, fuse, cruci şi linguri, alţii care-l transformă în şindrilă. Femeile cos cu pricepere cămăşi, traiste sau panglică pentru clopurile moroşeneşti.

    Mai mult de atât, Breb a devenit cunoscut în toată lumea datorită scriitorului englez, Wiliam Blacker, care a scris cartea „Along the Enchanted Way: A Romanian Story”, în care este descris satul, după ce a trăit aici ani la rând.


    Deseori străinii apreciază mult mai mult locurile autohtone și mai târziu, prin ochii lor reușim să vedem aceste frumuseți pe care până atunci le-am ignorat. Breb este o regiune splendidă, locul care a devenit celebru în întreaga lume datorită Prințului Charles.

    Străinii rămân uimiți și de modul în care locuitorii obișnuiesc să sărbătorească anumite evenimente. Sărbătorile religioase sunt momente în care ulițele din Satul Breb se umplu de locuitori îmbrăcați în frumoasele costume naționale. Cu mic, cu mare, aceștia obișnuiesc să meargă la biserica din sat, o construcție din lemn veche de sute de ani, dar atât de apreciată de locuitori și vizitatori deopotrivă. Masa se ia tot timpul în familie, după terminarea slujbei religioase, iar străinii au adoptat acest model realizând că este mult mai important să petreci timp cu familia decât să muncești atât de mult încât să-ți vezi rar proprii copii.


    De ce este satul Breb un magnet pentru turiști din toate colțurile lumii? Răspunsul este simplitatea acestui sat tipic românesc, în care tradițiile nu au murit. În această localitate din Maramureș, sătenii își văd de treburile lor ca acum sute de ani. Tocmai de aceea, nu există gospodărie fără animale. Astfel, turiștii care ajung în acest mic colț de rai pot învăța cum să mulgă vaca sau să strângă ouăle din cuibar.

    După ce termină cu muncile câmpului, femeile din sat se apucă de țesut, de la covoare până la șube. În cazul în care drumeților li se face frig, sunt serviți de localnici cu horincă de prune sau de mere la gura sobei.


    Iar în cazul în care turiștii vor să admire și locurile din împrejurimi, pot închiria biciclete, care sunt ideale pentru plimbările pe cărările din Munții Gutâi.

    Satul Breb se află la 40 de kilometri de Baia Mare, în apropierea orașului Ocna Șugatag. La intrarea în localitate, o poartă maramureșeană îi întâmpină pe drumeți.

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE