More

    Traficul greu va fi taxat de Primăria Satu Mare

    După mai multe tentative eşuate şi după obţinerea avizului din partea Poliţiei Rutiere, consilierii locali au aprobat în şedinţa de ieri proiectul de hotărâre privind introducerea unor taxe pentru camioanele care trec prin municipiul Satu Mare. Concret, de la 1 aprilie, camioanele de peste 3,5 tone vor avea nevoie de un tichet de trecere ce va putea fi achiziţionat de la staţiile de carburanţi şi care va fi valabil pentru 24 de ore. “Firmele care deţin camioane de mare tonaj şi vor să tranziteze municipiul Satu Mare trebuie să plătească o taxă dacă tot ne distrug străzile şi ne sparg geamurile”, a precizat primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.
    Şoferii care nu vor respecta noua hotărâre vor scoate din buzunar sume consistente, pentru că amenzile sunt cuprinse între 100 şi 1.500 lei. “În prezent, deplasările autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone aflate în tranzit prin municipiul Satu Mare, precum şi cele determinate de necesităţile proprii ale municipiului (aprovizionare, lucrări de construcţii etc.) contribuie la un trafic foarte intens pe arterele centrale ale municipiului, în orele de vârf. De asemenea, dezvoltarea masivă a parcului auto, creşterea mobilităţii dar şi problema generată de lipsa locurilor de parcare sunt elemente care au determinat administraţia publică locală prin serviciile de specialitate să găsească de urgenţă soluţii privind reglementarea traficului pe arterele municipiului. Ca soluţie pentru reducerea disconfortului şi poluării cauzate de traficul rutier de peste 3,5 tone, propunem restricţionarea accesului acestei categorii de autovehicule într-un anumit interval orar în zona centrală a municipiului. Realizarea practică a acestui obiectiv, se face prin permiterea accesului gratuit pentru categoria de autovehicule cu masa totală maximă autorizată între 3,5 şi 7,5 tone pe anumite străzi, instituirea unor tarife de acces pentru circulaţia traficului greu în anumite zone bine delimitate din interiorul municipiului, respectiv interzicerea accesului autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în zona centrală, pe toată durata zilei”, se arată în motivarea Primăriei Satu Mare.
    Astfel, 20 de lei vor trebui să scoată din buzunare şoferii autovehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată între 3,5 tone – 7,5 tone inclusiv, 35 de lei va costa tichetul de tranzit pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată între 7,5 -16 tone inclusiv, 50 de lei pentru autovehicule transport marfă cu masa totală maximă autorizată între 16 – 26 tone inclusiv, 70 de lei în cazul autovehiculelor de transport marfă cu masa totală maximă autorizată între 26 – 40 tone inclusiv, respectiv 100 de lei pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 40 tone.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE