More

    La Constanţa se poate, la Satu Mare nu

    politia-frontiera

    Aproape 200 de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au fost concediaţi după ce, pe 24 ianuarie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)au stabilit că aceştia au fost angajaţi pe baza unui examen fraudat, în 2007. Magistraţii ICCJ i-au condamnat la închisoare cu executare pe foştii şefi ai ISU Constanţa, care se fac vinovaţi de fraudarea respectivului examen. Deşi examenele de departajare a agenţilor din cadrul sectoarelor PF din judeţul Satu Mare, susţinute în 2011, au fost fraudate în cel mai ordinar mod, prin introducerea unui cod din semne de punctuaţie în chestionar, autorităţile competente refuză să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi.

    Curăţenie generală la ISU Constanţa
    Cutremur la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” Constanţa! Aproape 200 de angajaţi ai instituţiei au rămas fără locuri de muncă, după ce examenele în urma cărora au obţinut posturile în anul 2007 au fost anulate, prin decizia Completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii instanţei supreme au încheiat astfel epopeea dosarului ISU „Dobrogea”, care a vizat fraudarea concursului de admitere organizat în anul 2007 pentru ocuparea unui număr de peste 400 de posturi de subofiţer. Scandalul de corupţie de la ISU “Dobrogea” a ridicat numeroase semne de întrebare legate de maniera în care se fac angajările în structuri vitale ale statului român, care au fost create pentru salvarea de vieţi omeneşti şi pentru protejarea populaţiei în situaţii de criză – incendii, accidente rutiere grave sau calamităţi naturale. Pare incredibil faptul că frauda pusă la cale în anul 2007 are aceste proporţii, în condiţiile în care angajările într-o instituţie cu o astfel de răspundere, cu o asemenea importanţă în tot ceea ce înseamnă protejarea cetăţenilor şi a bunurilor acestora, ar trebui să se facă doar pe criterii de competenţă şi valoare. Decizia de vinerea trecută a magistraţilor confirmă, însă, faptul că şefii ISU “Dobrogea” din acea perioadă au susţinut 205 candidaţi, prin falsificarea foilor de concurs de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, fără să se gândească preţ de o clipă că astfel de intervenţii în procesul normal de selecţie pot însemna că un concurent mai slab ia locul unui om mai pregătit şi mai competent. Ceea ce în situaţii de urgenţă poate face o diferenţă uriaşă, scrie publicaţia constănţeană Telegrafonline.

    Examene fraudate la Satu Mare
    În timp ce au făcut curăţenie la Constanţa, autorităţile Statului Român par să aplice politica struţului în cazul fraudării examenelor de departajare a agenţilor din cadrul sectoarelor PF din judeţul Satu Mare. În cursul lunii aprilie 2013, Gazeta de Nord-Vest a dezvăluit faptul că chestionarul examenului pentru departajare a agenţilor la SPF Petea, organizat în iulie 2011, conţine un cod, alcătuit din semne de punctuaţie, care permite obţinerea cel puţin a notei 7.50. Acelaşi cod format din semne de punctuaţie a fost găsit apoi şi în chestionarele folosite la celelalte sectoare PF.
    În urma acestor examene, 82 de agenţi şi-au pierdut locurile de muncă fiind disponibilizaţi fără nicio remuşcare de către cei care au pus la cale fraudarea examenelor. Deosebit de interesant este faptul că 90% din cei 82 de agenţi disponibilizaţi aveau vechime de peste 10 ani în Poliţia de Frontieră şi făceau parte din structurile operative. La fel de interesant este faptul că au rămas în structurile Poliţiei de frontieră sătmărene agenţi care doar cu preţul unor mari strădanii reuşesc să lege două cuvinte în limba română, respectiv să completeze un amărât de proces verbal.

    DGA a confirmat codul
    Ancheta realizată de Direcţia Generală Anticorupţie, în urma înregistrării a 22 de denunţuri penale din partea agenţilor disponibilizaţi abuziv, a demonstrat că şi celelalte chestionare folosite la examenele organizate la nivelul celorlalte sectoare PF conţineau acelaşi cod. Lucrătorii DGA Satu Mare au confirmat existenţa codului din semne de punctuaţie şi au început cercetările pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
    Întrucât o parte din agenţii disponibilizaţi au depus plângeri şi la DNA, ancheta a fost preluată de procurorii anticorupţie. În dosar au fost vizaţi fostul adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Giurea, în prezent şeful structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, şeful structurii CIT din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, comisarul şef Ovidiu Volcovinschi, şeful SPF Negreşti Oaş, comisarul şef Pavel Nemeş, adjunctul şefului SPF Halmeu, comisarul Claudiu Miliador Dobşe, şeful SPF Carei, comisarul Emil Frunză, şi şeful SPF Tarna Mare, subcomisarul Ionel Stroi.
    Preşedintele tuturor comisiilor de examinare a fost comisarul şef Tiberiu Giurea, care a recunoscut în faţa procurorilor DNA că el a fost cel care a tehnoredactat chestionarele ce conţineau codul din semne de punctuaţie.

    O cauză tot mai disjunsă
    Procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au investigat timp de două-trei luni aspectele semnalate, ajungând apoi la concluzia că acuzaţiile de corupţie nu pot fi dovedite. În cursul lunii august, toţi membrii comisiilor de examinare au primit Neînceperea Urmăririi Penale (NUP), întrucât procurorii nu au reuşit să probeze că ar fi existat agenţi care ar fi plătit pentru a primi codul care le permitea obţinerea fără probleme a notei 7 cel puţin. Era destul de greu de imaginat că vreunul dintre agenţii care au promovat examenul de departajare prin fraudă, păstrându-şi astfel locul de muncă, va recunoaşte în faţa procurorilor că a dat bani şefilor săi pentru a i se comunica acel cod.
    Însă existenţa codului format din semne de punctuaţie nu a fost negată de procurorii DNA. Aceştia au continuat cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu în privinţa codului din semne de punctuaţie conţinut în chestionarele de la examenele de departajare. Cercetările în acest dosar sunt efectuate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.

    Control şi apoi doar tăcere
    O delegaţie formată din trei membri ai Corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne s-a aflat la Sectorul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Satu Mare în august 2013, pentru a ancheta fraudarea examenelor de departajare a agenţilor din 2011. Reprezentanţii Corpului de control au audiat mai mulţi agenţi care au fost disponibilizaţi în urma examenelor măsluite, precum şi membrii comisiilor de examinare. Rezultatele controlului urmau să fie prezentate fostului ministru al Afacerilor Interne, Radu Stroe. De altfel, ex-ministrul Stroe a fost informat despre scandalul examenelor fraudate cu ocazia vizitei efectuate în Satu Mare la sfârşitul lunii mai 2013.
    Timpul a trecut, dar rezultatele controlului efectuat la Satu Mare pe marginea fraudării examenelor de departajare nu a mai fost făcut niciodată public. Rezultatul nu le-a fost comunicat nici măcar agenţilor care l-au sesizat pe fostul ministru Stroe. Probabil viitorul ministru al Afacerilor Interne va dispune o curăţenie generală şi în cadrul Poliţiei de frontieră sătmărene, după modelul patentat deja la ISU “Dobrogea” Constanţa.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE