More

    Festivalul Pălincii 2014 va avea loc tot la Satu Mare

    palinca

    Festivalul Pălincii din acest an va avea loc în perioada 7-8 iunie la Satu Mare, decizia fiind luată în cadrul întâlnirii pălincarilor din zona Oaşului cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor, care a avut loc ieri la Turţ. La eveniment au fost prezenţi circa o sută de producători de pălincă din zonă, printre care preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Pălincă şi al Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din zona Oaşului, Gheorghe Ciocan, vicepreşedinţii Cornel Mureşan şi Vasile Ignat, precum şi primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac. Tot în cadrul întâlnirii de ieri, pălincarii au mai solicitat ajutorul conducerii Consiliului Judeţean pentru schimbarea Legii Pălincii.

    “Să nu facem din sărbătoarea pălincii o sărbătoare politică”
    După scurtele cuvântări introductive rostite de Gheorghe Ciocan şi Cornel Mureşan, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, le-a comunicat pălincarilor că municipiul Satu Mare este cel mai potrivit pentru organizarea Festivalului Pălincii din acest an, motivând că în acest fel produsul poate fi promovat mult mai bine, propunând ca dată de organizare 16-17 mai.
    Recunoscând că nu au fost purtate discuţii în acest sens cu preşedintele Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor a afirmat că data propusă nu este potrivită deoarece se află cu doar două săptămâni înainte de alegerile pentru Parlamentul Europei. “Nu sunt de acord cu această dată pentru că în acea perioadă ne vom afla în plină campanie electorală. Festivalul Pălincii este o acţiune organizată de Consiliul Judeţean în colaborare cu producătorii de pălincă sătmăreni şi vrem să fie o sărbătoare a pălincii şi nu o sărbătoare politică. Nu ne-am consultat în prealabil cu preşedintele Consiliului Judeţean şi de aceea ne-am întâlnit aici ca să discutăm, să găsim o soluţie. Nu este nicio competiţie între mine şi preşedintele Adrian Ştef, însă trebuie să găsim o altă dată”, a mai declarat Govor.

    Vicepreşedintele Govor a promis ajutor pălincarilor
    Deşi o parte dintre pălincari au fost de acord cu propunerea de a organiza Festivalul Pălincii la Satu Mare, au fost şi producători care au solicitat ca acest eveniment să fie organizat în zona Oaşului. Mai mult decât atât, pălincarul Ioan Suciu a propus ca să fie organizat odată cu Zilele Comunei Turţ, în luna august, când mulţi oşeni se întorc acasă în concediu. În cele din urmă, după intervenţia lui Gheorghe Ciocan, pălincarii au căzut de acord ca festivalul să fie organizat la Satu Mare, pe platoul din Piaţa 25 Octombrie, în perioada 30-31 mai. Ulterior, constantându-se faptul că în această perioadă aici au loc manifestările organizate de Ziua municipiului Satu Mare, s-a decis ca Festivalul Pălincii, ediţia a V-a, să aibă loc o săptămână mai tîrziu, în perioada 7-8 iunie, în aceeaşi locaţie.
    Tot în cadrul întâlnirii de ieri, prin vocea lui Cornel Mureşan, pălincarii sătmăreni au solicitat ajutorul conducerii Consiliului Judeţean pentru a înmâna un memoriu autorităţilor decidente de la Bucureşti în vederea schimbării anumitor articole din Legea Pălincii. Vicepreşedintele Mircea Govor le-a promis acestora că va face tot ce-i stă în putinţă pentru obţinerea unei întâlniri cu vice-premierul Liviu Dragnea. “Voi apăra interesele producătorilor de pălincă şi voi face toate demersurile necesare în acest sens. Vă asigur că aveţi în mine un colaborator şi un partener de încredere şi puteţi conta pe ajutorul meu”, a mai spus Mircea Govor.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE