More

    PS Iustin Sigheteanu a pus piatra de temelie a noii biserici din Bixad-Trip

    piatra1

    Sărbătoare spirituală de mare amploare ieri în Ţara Oaşului prilejuită de prezenţa în mijlocul credincioşilor ortodocşi de aici a PS Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, care a oficiat o Liturghie Arhierească în Catedrala Ortodoxă din Negreşti Oaş şi a pus piatra de temelie a bisericii noii parohii Bixad-Trip. Totodată, episcopul a hirotonit preot pentru noua parohie şi un diacon pentru catedrala din Negreşti Oaş. Sărbătoarea a fost onorată şi de oficialităţile judeţene şi locale care au fost prezente în număr mare la aceste evenimente.

    Liturghie Arhierească înălţătoare
    Sărbătoarea din Ţara Oaşului a debutat cu Liturghia Arhierească oficiată de PS Iustin Sigheteanu în Catedrala Ortodoxă din Negreşti Oaş, alături de un sobor format din 15 preoţi şi diaconi, printre care protopopul ortodox de Oaş, Mihai Feher, şi stareţul Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus. Credincioşii din toată zona Oaşului au umplut până la refuz lăcaşul de cult. Printre cei care au asistat la Sfânta Liturghie pot fi amintiţi europarlamentarul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, primarul comunei Bixad, Ioan Tătar, sau primarul comunei Racşa, Toma Betea. De asemenea, au mai fost prezenţi fostul deputat de Oaş, Gheorghe Ciocan, fostul primar al oraşului Negreşti Oaş, Nicolae Bura, preşedintele TSD Satu Mare, Raul Băbţan, alţi invitaţi.
    În cadrul Liturghiei, PS Iustin Sigheteanu l-a hirotonit preot pe Adrian Petreţchi, pentru noua parohie Bixad-Trip, şi diacon pe teologul Horaţiu Vasile Surani, pentru catedrala din Negreşti Oaş. “Ne dorim ca fiecare biserică de oraş să aibă câte un diacon pentru că aici trebuie să slujească diaconi şi în alte zile nu numai atunci când vine arhiereul”, a precizat PS Iustin Sigheteanu.

    piatra2

    Să avem faptele fariseului şi atitudinea vameşului
    Făcând referire la pericopa evanghelică citită ieri în prima duminică a Triodului, şi anume Duminica Vameşului şi a Fariseului, PS Iustin Sigheteanu i-a îndemnat pe credincioşi ca atunci când vin la biserică să nu se comporte ca fariseul din evanghelie ci mai degrabă ca vameşul, care s-a prezentat în templu să se roage şi să se căiască. “Fariseul avea o mulţumire de sine, ba chiar a spus în rugăciunea sa că mulţumeşte lui Dumnezeu că nu este ca vameşul. Însă vameşul s-a mărturisit, s-a căit şi s-a întors acasă mai împlinit decât fariseul. Când venim la biserică, chiar dacă avem faptele bune ale unui fariseu, să avem cu toţii atitudinea vameşului din pericopa evanghelică citită azi. Credinţa şi faptele noastre bune ne pot face să ne mântuim”, a mai spus episcopul vicar.
    Protopopul Mihai Feher a mulţumit înaltei feţe bisericeşti atât în numele său personal cât şi a tuturor negreştenilor pentru că a slujit în Catedrala Ortodoxă din Negreşti Oaş la 11 ani după prima Liturghie Arhierească oficiată de acesta aici şi a mulţumit şi pentru grija pe care arhiereul o poartă faţă de credincioşii din întreaga Ţară a Oaşului.

    Piatră de temelie pentru noua parohie Bixad-Trip
    După finalizarea Liturghiei Arhiereşti de la Negreşti Oaş, PS Iustin Sigheteanu s-a deplasat în locul în care urmează a fi construită o biserică pentru noua parohie ortodoxă Bixad-Trip. Alături de preoţi, de oficialităţi şi de credincioşi, arhiereul a rostit rugăciunile prevăzute de rânduială, a sfinţit locul şi a pus piatra de temelie a noii biserici. “Această biserică este foarte necesară pentru credincioşii din această zonă pentru că de la Mănăstirea Bixad şi până la Catedrala Ortodoxă din Negreşti Oaş creştinii ortodocşi nu mai au niciun altar. Nu este necesar să se construiască o catedrală, ci o bisericuţă mai mică, după posibilităţile şi nevoile credincioşilor”, a mai spus PS Iustin Sigheteanu. Primarul Ioan Tătar a mulţumit arhiereului adăugând că Primăria şi Consiliul Local Bixad vor ajuta la construirea acestei biserici.
    Noua biserică din Bixad-Trip va avea hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanu şi a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, preot paroh fiind numit Adrian Petreţchi. Până la ridicarea bisericii, slujbele vor fi ţinute într-o biserică reformată din Bixad.

    Florin Dura

    piatra3

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE