More

    A pierdut lupta cu boala

    vasile-costa01

    Din păcate, boala l-a răpus ieri dimineaţă, în jurul orei 5.30, pe cel ce a fost Vasile Costa, fost mare campion de floretă pe care scrima sătmăreană l-a format.

    Grav bolnav de cancer la plămâni, Costa ar fi împlinit în august 47 de ani şi a fost de 18 ori campion naţional la floretă individual şi echipe cu CS Satu Mare, Samus Satu Mare şi Steaua. În primăvara anului trecut a primit cumplita veste că suferă de o boală nemiloasă.

    În urmă cu trei săptămâni, după un control la Bucureşti, primise asigurări că are o şansă de salvare dacă va ajunge la Viena, la o operaţie. Ar fi avut nevoie de 50.000 de euro pentru o intervenţie complicată. Tocmai de aceea, Federaţia Română de Scrimă, alături de Primăria Satu Mare a lansat o campanie în cadrul concursului de la Satu Mare, din cadrul Circuitului European de Cadeţi, unde lumea din sala Alexandru Csipler a purtat tricouri cu poza lui şi sloganul „Satu Mare nu îşi uită campionii. Fii şi tu alături de Vasile Costa“. A şi primit din partea FRS o sumă de bani, dar din păcate nu a reuşit să strângă suma necesară, astfel că boala l-a măcinat în ultimele zile, iar fostul sportiv nu a mai rezistat.

    18 titluri naţionale în 25 de ani!
    Născut la Satu Mare, Vasile Costa a început scrima la şapte ani. Era un sport la modă în anii ’70. “Am ajuns la sala de scrimă datorită vecinilor din bloc. Mulţi dintre ei făceau scrimă şi m-am lăsat dus de val. Primul antrenor mi-a fost Alexandru Csipler, iar după trei ani am trecut la grupa doamnei Eva Lenghel. Am avut-o pe dânsa de-a lungul întregii cariere”, spunea fostul campion. Iar Vasile Costa a fost un adevărat campion. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei.

    „Am luptat, dar boala m-a răpus“
    Acestea ar fi vorbele pe care Vasile Costa ar vrea să le adreseze, în aceste momente grele, familiei. Şi-a dorit foarte mult să fie prezent la nunta fiicei sale, Iris, care în luna mai avea programată căsătoria. Ar fi vrut să danseze la nunta fiicei sale dragi, parcă era singurul lucru pentru care se lupta cu boala.

    Întreaga suflare sportivă deplânge trecerea în nefiinţă a celui ce a fost marele campion sătmărean Vasile Costa. Antrenorii, sportivii şi conducerea CS Satu Mare doresc pe această cale să transmită sincere condoleanţe familiei greu încercate, cu promisiunea că vor fi alături de aceştia.

    Eva Lengyel, cea care a fost antrenoarea lui Vasile Costa, nu poate să creadă că fostul elev a trecut în lumea celor drepţi. „Am vorbit cu el la sală, săptămâna trecută. A început să povestească de competiţiile la care a participat. Din păcate este al doilea elev al meu care a decedat. Anul trecut, tot de cancer a murit şi Francisc Karoly, la fel de tânăr ca şi Vasile. Este trist, deplângem moartea lui Costa“, a spus Eva Lengyel.
    Din câte se pare, fostul campion a decedat în maşină, în drum spre spital. Fiica Iris şi soţia Margareta vor rămâne acum cu un gol mare în suflet, după trecerea în nefiinţă a tatălui şi soţului drag.

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    Daniel Chiorean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE