More

    Apel pentru bunicii noştri!

    apel

    Managerul Căminului de Argint din Viile Satu Mare, Mihaela Pop, face un apel comunităţii locale, factorilor responsabili să susţină continuitatea serviciilor sociale furnizate de către Căminul de Argint Viile Satu Mare, să fie solidari cu seniorii rezidenţi suferinzi de demenţă ai centrului, care este în insolvenţă. Data finală până la care se mai poate lua o hotărâre şi centrul poate fi ajutat pentru a-şi continua activitatea este 4 martie, în caz contrar va trebui decisă soarta celor 14 bolnavi care nu pot fi relocaţi.

    Centrul rezidențial ”Căminul de Argint” Viile Satu Mare și-a deschis neoficial porțile, oferind servicii rezidențiale specializate vârstnicilor diagnosticați cu demență de tip Alzheimer, Parkinson, sechele AVC, în ianuarie 2011. În decursul celor doi ani şi jumătate de funcţionare dintr-un număr total de 42 de beneficiari au fost recuperate şi s-au reîntors în urma restabilirii motricităţii şi deprinderilor manuale în mediul familial, un număr de 18 persoane de vârsta a III-a (care au fost instituţionalizate cu pareze totale sau parţiale şi sechele AVC).

    Pe raza judeţului Satu Mare, Centrul rezidenţial „Căminul de Argint” Viile Satu Mare este singurul centru cu un personal cu o pregătire specifică în abordarea bolnavilor de demenţă de tip Alzheimer sau a vârstnicilor diagnosticaţi cu afecţiuni neurologice, personal instruit în Olanda (pe durata a două luni de training). Aceste cursuri de pregătire au fost parte a activităţilor proiectului Matra, finanţat de Ministerul Afacerilor de Externe al Olandei. Până în luna iulie 2011 salarizarea personalului angajat pe centru a fost asigurată integral din Proiectul Matra. La momentul inaugurării, în discursurile oficiale s-a precizat că în momentul finalizării proiectului Matra în august 2011, centrul va înregistra o pierdere de 11.000 lei pe lună, care dacă nu va fi acoperită prin co-finanțarea acestor servicii va conduce la incapacitate de plată.

    Toate solicitările adresate Primăriei Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare de către fundaţie în ultimii trei ani, cu privire la necesitatea (dar şi obligativitatea autorităţilor locale) co-finanţării acestor servicii sociale rezidenţiale nu au beneficiat de niciun răspuns. Conform O.G. nr. 68/2003 art. 53 lit. b) „din bugetele locale se alocă fonduri pentru subvenţionarea serviciilor sociale realizate de furnizorii acreditaţi”. Fundaţia Casa Sătmăreană este singura organizaţie ne-guvernamentală, care deşi acreditată ca furnizor de servicii sociale nu a beneficiat de nicio subvenţie. S.P.A.S. Satu Mare nu a inclus în strategia de asistenţă socială serviciile rezidenţiale specializate furnizate de către Fundaţia „Casa Sătmăreană”, ignorând nevoile sociale a unei categorii de vârstnici cu probleme grave. Primarului Coica i s-a prezentat în repetate rânduri situaţia problematică, cu care se confruntă centrul rezidenţial, dar acesta a afirmat că nu are niciun temei legal pentru a-l sprijini.

    Partea olandeză a încercat în repetate rânduri să sublinieze importanţa co-finanţării acestui serviciu rezidenţial, importanţa consolidării şi extinderii acestuia, având în vedere paleta redusă de servicii acordate vârstnicilor în comunitate. Deşi prin Hotărârea nr. 94/08.04.2013 privind bugetul de venituri şi cheltuieli Fundaţiei Casa Sătmăreană i s-a alocat suma de 200.000 lei pentru cheltuieli de funcţionare, această sumă n-a fost niciodată virată, această tergiversare repetată declanşând procedura de insolvenţă.

    Pe această cale, Mihaela Pop, managerul Căminului de Argint din Viile Satu Mare, face un apel comunităţii locale, factorilor responsabili să susţină continuitatea serviciilor sociale furnizate de către Căminul de Argint Viile Satu Mare, să fie solidari cu seniorii rezidenţi suferinzi de demenţă ai centrului care este în insolvenţă.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE