More

    O revoltă nejustificată

    Prin noile restricţii aplicate în privinţa cantităţilor de alimente, tutun şi alcool din Ucraina ce pot fi introduse în ţară, autorităţile speră să dea o lovitură grea contrabandei. Dacă măsura va fi aplicată de acum înainte şi nu va fi suspendată la fel ca şi anul trecut, micul trafic cu Ucraina va deveni nerentabil. Pentru un kilogram de zahăr, un litru de vodcă, două pachete de ţigări, un plin de rezervor, şi acestea doar o dată pe săptămână, pur şi simplu nu mai merită să treci în Ucraina. Zeci poate chiar sute de sătmăreni care trăiau de pe urma acestui trafic cu mărfuri accizabile din Ucraina vor trebui să se reorienteze spre alte ocupaţii. Vremea lor a apus. Chiar dacă nu s-au îmbogăţit de pe urma contrabandei cu produse ucrainene, după cum chiar ei susţin, în mod cert nu au dus-o nici prea rău. Au câştigat suficienţi bani încât să-şi poată întreţine familiile. Bineînţeles că statul român n-a încasat niciun leu din câştigurile realizate de micii traficanţi. În plus, produsele aduse din Ucraina şi comercializate pe piaţa neagră au constituit o concurenţă neloială pentru producătorii din România, care totuşi mai plătesc statului taxe şi impozite.

    În aceste condiţii, revolta micilor traficanţi nu este justificată. Trebuie să înţeleagă până la urmă că trebuie să renunţe la bişniţa ucraineană şi să se ocupe de alte activităţi legale. S-a terminat şmecheria cu combustibil şi cu zahăr, la fel cum în urmă cu câţiva ani s-a terminat şmecheria cu ţigările provenite din Ucraina sau din magazinele duty-free. Statul român nu mai este dispus să cedeze în lupta sa împotriva contrabandei. Protestele mai mult sau mai puţin spontane, la care ziariştii sătmăreni au fost chemaţi cu aere de superioritate de micii traficanţi, sunt sortite din start eşecului. Ce s-ar întâmpla dacă ceilalţi sătmăreni care lucrează legal în mediul privat ar ieşi să protesteze, nemulţumiţi de faptul că, în timp ce ei muncesc din greu, alţii câştigă lejer şi fără niciun risc din bişniţa cu alimente, tutun şi alcool din Ucraina? S-ar lăsa cu adevărate mişcări de stradă.

    Noile restricţii vor duce şi la diminuarea corupţiei din vămi. Legăturile micilor traficanţi cu diverşi poliţişti de frontieră sau diverşi vameşi devin inutile. Presupunem că aceştia nu îşi vor risca libertatea pentru un kilogram de zahăr, un pachet de ţigări sau un litru de vodcă peste limita legală. Ar fi penibil rău de tot din partea lor să pună botul la asemenea coţcării, dar nu se ştie niciodată. De asemenea, nu ar fi exclus ca în curând să se înregistreze primele cazuri de contrabandă cu zahăr peste fâşia verde. La fel cum se întâmplă în cazul ţigărilor. Sperăm că autorităţile statului sunt pregătite să facă faţă unor asemenea situaţii.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE