More

    Doliu în presa sătmăreană!

    Ilie-Salceanu

    Vestea tristă s-a răspândit ca fulgerul cernind sfârşitul de săptămână al tuturor celor care l-au cunoscut şi apreciat pe omul, scriitorul şi gazetarul remarcabil Ilie Sălceanu. A plecat dintre noi mult prea devreme, Divinitatea curmându-i elanul creator înainte ca talentul său robust să fi apucat să ducă până la capăt valorosul său proiect literar, care prin volumele publicate până în prezent îi certifică celebritatea.

    S-a născut în 29 august 1946, la Orşova. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a publicat o serie de romane de succes, începând cu “Umbra slugerului Theodor”, “Cămaşa morţii” , “Ada Kaleh”, “Gelin, mireasa din Ada Kaleh” şi altele. A colaborat la diferite reviste literare, îndeosebi la Steaua. De asemenea, a semnat editoriale în “Solstiţiu”, apoi în “Informaţia Zilei”, unde a ocupat funcţia de director editor.

    Cuvintele se lasă anevoie strunite, căci este nedrept şi trist să vorbim despre Ilie Sălceanu la timpul trecut, strivind lacrima pornită din suflet. Şi totuşi, încercăm să spunem ceea ce se cuvine despre un prieten drag, plecat să se odihnească puţin şi să-şi aline suferinţele trupeşti, lăsându-ne pentru multă vreme cu cărţile sale exemplare. Ele sunt veritabile poeme în proză, scrise cu migală de artizan prin şlefuirea cuvântului, obligat să confirme virtuţile unui autentic şi fascinant povestitor. Astfel, fără a încărca textul cu arhaisme şi fără a silui sintagma, naraţiunea are un farmec subtil.

    Realitatea lui Ilie Sălceanu poartă mai cu seamă numele Ada Kaleh, insula coborâtă sub apele lacului de la Porţile de Fier. Ea nu mai există decât în poveşti şi mai cu seamă în paginile rămase în rafturile bibliotecilor şi în lecturile pe care, în imensa sa generozitate, Ilie Sălceanu ne-a prilejuit-o. Dar tot ce a ieşit din îndelungile ore de trudă şi nesomn ale originalului scriitor poartă efigia talentului său uriaş şi justifică sentimentele de neputinţă care ne îneacă plânsul, acum când ne despărţim de unul dintre oamenii care s-ar fi cuvenit să rămână în viaţă, printre noi şi pentru noi, dar mai ales împreună cu manuscrisele cărţilor pe care, iată, destinul nu i-a permis să le scrie.

    Înmormântarea va avea loc azi (n.r. marţi), de la ora 14.00, în Cimitirul de pe strada Amaţiului. Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate.

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE