More

    Vama Halmeu, blocată de protestatari

    ha1

    A doua zi de proteste ieri(n.r. luni) în Vama Halmeu, unde circa 30 de cetăţeni, majoritatea din judeţul Maramureş, au protestat timp de circa o oră şi jumătate împotriva introducerii măsurilor speciale de control şi a noilor restricţii privind cantităţile de alimente, tutun şi alcool ce pot fi introduse în ţară. Protestatarii au cerut insistent să stea de vorbă cu şeful Vămii Halmeu, Mihai Chiş, şi cu prefectul Eugeniu Avram. În cele din urmă, la solicitarea jandarmilor, protestatarii au deblocat traficul.

    “Mişi”, cerut cu insistenţă
    Protestul a început în jurul orei 14.00, când accesul în Vama Halmeu dinspre România a fost blocat de maşinile a circa 30 de protestatari. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de noile restricţii privind cantităţile de alimente, tutun şi alcool ce pot fi introduse în ţară care au dat lovitura de graţie micului trafic cu Ucraina. Aceştia au spus că traficul cu Ucraina le asigură un nivel decent de trai, iar noile restricţii nu le mai permit acest lucru. De asemenea, protestatarii au cerut cu insistenţă să vorbească cu şeful Vămii Halmeu, Mihai Chiş, însă acesta nu a venit să stea de vorbă cu ei. “Să vină Mişi (şeful Vămii Halmeu – n.r.) să stea de vorbă cu noi să ne explice de ce nu ni se permite să trecem graniţa”, au spus rând pe rând protestatarii. La un moment dat, un reprezentant al jandarmeriei le-a solicitat nemulţumiţilor să-şi desemneze reprezentanţi care să discute cu conducerea Vămii, propunere refuzată însă de aceştia. Între timp, în zona Vămii Halmeu s-au făcut coloane de maşini care s-au întins pe mai bine de un kilometru distanţă.

    Protest încheiat la solicitarea jandarmilor
    Între protestatari şi-a făcut apariţia şeful Serviciului Organizare Coordonare Misiuni din cadrul Jandarmeriei Satu Mare, locotenent – colonelul Aurel Pop, care le-a explicat protestatarilor că acţiunea lor este ilegală şi că au blocat abuziv traficul în zona Vămii Halmeu. “Vă transmit că ceea ce faceţi azi aici este o acţiune ilegală. Duminică aţi depus un memoriu la Prefecturile Maramureş şi Satu Mare, care va fi transmis mai departe la Guvern. Trebuie să aveţi răbdare să primiţi un răspuns. Eu, în calitate de reprezentant al Jandarmeriei, vă acord 15 minute pentru a debloca traficul”, le-a spus Aurel Pop.

    În prima parte, protestatarii au declarat că nu vor să elibereze traficul, însă după aproximativ 15 minute a fost mişcată prima maşină din blocaj. Apoi, rând pe rând, protestatarii au eliberat artera, şi în jurul orei 15.30 maşinile aflate în aşteptare s-au pus în mişcare.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE