More

    Subiecte facile la simulare!

    simulare

    Prima probă, la Limba şi Literatura Română, din cadrul simulărilor pentru evaluarea naţională s-a desfăşurat ieri(n.r. marti). Elevii care au susţinut această probă consideră că subiectele au fost abordabile şi se aşteaptă la note mari.

    Aproape 3.300 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut ieri prima probă la simulările pentru evaluarea naţională, cea la Limba şi Literatura Română. Conducerile şcolilor s-au pregătit temeinic pentru aceste simulări şi au creat un cadru similar cu cel al examenelor propriu-zise. “Am făcut o simulare şi sub aspect logistic. La ora 8.30 elevii au fost în clase, nu li s-a permis să aibă asupra lor telefoane mobile, iar în sălile de examen au fost instalate camere de luat vederi. În zona sălilor de clasă am încercat să menţinem liniştea, motiv pentru care orele de curs pentru elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a au fost programate pentru ora 12.00. De asemenea, într-o sală de examinare nu au fost introduşi mai mult de 20 de elevi”, ne-a declarat directorul Şcolii Gimnaziale “Grigore Moisil”, Constantin Voicu.

    Simularea a început la ora 9.00 şi a durat două ore. Elevii de clasa a VIII-a au primit două compuneri notate fiecare cu 4,5 puncte. La primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere, poezia “Zăpada sărută întinderile”, de A.E. Baconsky şi i s-a cerut să găsească sinonime pentru o serie de cuvinte, să identifice diftongii, să selecteze un epitet şi o repetiţie, să menţioneze două trăsături ale genului liric şi să explice semnificaţia a patru versuri. O altă cerinţă a primului subiect a fost aceea ca elevii să redacteze o compunere în care să explice semnificaţia titlului poeziei lui Baconsky. La cel de-al doilea subiect, elevii au primit un text descriptiv despre Maramureş şi au avut de rezolvat mai multe cerinţe, unele gramaticale, altele ţinând de înţelegerea pasajului amintit, pornind de la acesta. Totodată, ei au avut de scris o naraţiune pornind de la o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

    Elevii nu s-au plâns de dificultatea subiectelor afirmând că acestea au fost abordabile şi că se aşteaptă la note mari. “Nu consider că au fost subiecte grele, iar eu personal le-am tratat pe amândouă. Înainte am făcut exerciţii asemănătoare cu profesoara de limba română şi ne-am familiarizat cu astfel de subiecte. Mă aştept să iau cel puţin un nouă”, ne-a spus unul dintre elevii sătmăreni. De aceeaşi părere a fost şi o elevă, adăugând că aşteaptă să ia o notă cuprinsă între opt şi nouă.

    Simularea la evaluarea naţională va continua azi cu proba scrisă la Matematică, iar ultima probă, Limba şi literatura maternă, va avea loc în 20 februarie. Afişarea rezultatelor va fi făcută în data de 7 martie. Lucrările se vor corecta în patru centre zonale de evaluare.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE