More

    Sprijin sătmărean pentru studenţii români din Ujgorod

    ucraina

    În cadrul relațiilor de colaborare transfrontalieră, o delegaţie sătmăreană s-a aflat marţi şi miercuri la Ujgorod, pentru a participa la o întâlnire cu studenţii români de la Universitatea de Stat din Ujgorod. Delegaţia sătmăreană a fost alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Liuba Horvat, şefa Secţiei de Artă de la Muzeul Judeţean şi cunoscutul folkist George Negrea.

    Sătmărenii au avut o primă întâlnire la sediul Uniunii Scriitorilor din Ucraina, cu scriitorul Vassili Kuhta, cel care a iniţiat în urmă cu peste un deceniu Asociaţia ”Korona Karpatika” (Coroana Carpatică), cea care acordă premii celor mai importanţi scriitori din spaţiul central european.

    Sătmărenii au fost întâmpinaţi apoi de către Roman Ofiţiskii, prorectorul Universității Ujgorod, dr. Mihailo Roşko, directorul Institutului de Limbi Străine, respectiv profesorii de limbă şi literatură română Taras Dațio și Domnica Marina. Felician Pop a spus în deschiderea manifestării că delegaţia sătmăreană nu face doar o simplă vizită şi că întâlnirea trebuie să constituie baza unei colaborări directe care să ducă la întărirea Facultăţii de limba română de la Universitatea din Ujgorod şi atragerea a cât mai mulţi tineri români din Ucraina înspre această facultate, subliniind interesul şi sprijinul de care se bucură românii din Ucraina din partea Consiliului Judeţean Satu Mare în general, şi a preşedintelui Adrian Ştef în special.
    Directorul Robert Laszlo a fost urmărit cu viu interes de către studenţi, iar acesta le-a promis că va face demersurile necesare pentru dotarea bibliotecii facultăţii cu cărţile de care studenţii au cu adevărat nevoie. Robert Laszlo a donat Universităţii cărţile sale, dar și alte câteva zeci din biblioteca personală. Profesorul Taras Dațio a spus că există la Universitate, aproximativ 4000 de cărți în limba română, dar majoritatea sunt din anii 1950 și nu pot fi utilizate. A doua zi, delegația sătmăreană a avut o întâlnire cu conducerea Muzeului Etnografic în aer liber al Zakarpatiei din Ujgorod, în frunte cu directoarea Gabriela Angyal.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE