More

    Internatele, alternativă ieftină la navetă

    internat-1

    În fiecare an şcolar, internatele din municipiul Satu Mare sunt căutate de elevii care vin din mediul rural şi studiază la liceele din municipiul Satu Mare. Astfel, şi în anul şcolar 2013-2014, aceştia preferă să se cazeze într-un internat, decât să facă zilnic naveta până la domiciliu, mai ales dacă locuiesc în zone îndepărtate din judeţ sau provin chiar din alte judeţe. Preţul regiei depinde de unitatea şcolară la care este cazat elevul, iar aceştia dispun la cantina şcolii de trei mese pe zi. Elevii se declară foarte mulţumiţi de condiţiile oferite de şcolile care-i găzduiesc pe parcursul anului şcolar.

    Cincizeci de elevi cazaţi la Colegiul Tehnic “Ion I.C. Brătianu”
    Unul dintre cele mai căutate internate şcolare din municipiul Satu Mare este internatul de băieţi aparţinând Colegiului Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii “Ion I.C. Brătianu”. La fel ca şi în anii anteriori, elevii, în special cei din mediul rural, preferă să stea la internat decât să facă zilnic naveta. Potrivit celor declarate de către directorul adjunct al Colegiului Tehnic “Ion I.C. Brătianu”, Valeriu Neagu, în anul şcolar 2013-2014, la internatul şcolii sunt cazaţi 50 de elevi, proveniţi din Negreşti Oaş şi Turţ. Însă, începând din acest an şcolar, ca urmare a începerii reabilitării internatului Liceului cu Program Sportiv (LPS) Satu Mare, elevii proveniţi din judeţele Maramureş şi Bihor, şi care fac sport la LPS, au fost mutaţi la internatul Colegiului “Ion I.C.Brătianu”.
    Regia pentru elevi este de 50 lei pe lună, iar masa zilnică la cantina şcolii este de 13,5 lei pe zi pentru elevii de la internat, aceştia beneficiind de cele trei mese: micul dejun, prânzul şi cina. Totodată, elevii sunt scutiţi de la plata utilităţilor, întrucât unii dintre ei provin din familii modeste, acestea fiind subvenţionate de Primăria Satu Mare. “În fiecare zi, la noi la cantină iau masa în jur de 280 de persoane, printre acestea fiind şi sportivii de la CSM Satu Mare”, a mai adăugat Valeriu Neagu.

    Elevii, mulţumiţi de condiţiile oferite
    Ca urmare a începerii lucrărilor de reabilitare la internatul LPS Satu Mare, care vor mai dura cel puţin un an, “sportivii” au decis să se cazeze la internatul Colegiului “Ion I.C. Brătianu”. Astfel, Darius Oltean şi Sergiu Ciocan, ambii din Maramureş, elevi în clasa a IX-a la LPS Satu Mare, începând cu anul şcolar 2013-2014 s-au mutat la internatul Colegiului Tehnic “Ion I.C. Brătianu”. Alături de aceştia se mai afla în cameră şi Vlăduţ Stanci, elev în clasa a X-a la Colegiul “Economic” Gheorghe Dragoş Satu Mare, din Turţ, şi care era la al doilea an de cazare la internatul colegiului. “Suntem foarte mulţumiţi de condiţiile oferite de Colegiul “Ion.I.C. Brătianu”. Mai ales că nu ne permitem să pierdem timpul cu naveta zilnică până acasă. După ce terminăm orele, putem să ne pregătim materiile pentru ziua următoare, fără a mai învăţa toată noaptea”, a declarat Vlăduţ Stanci. La rândul lor, elevii de la LPS Satu Mare se consideră bucuroşi de faptul că şi-au găsit un loc unde să fie cazaţi pe parcursul anului şcolar.

    Mai puţini elevi cazaţi la internatul Liceului German
    Un alt internat important din municipiul Satu Mare este cel al Liceului Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare. Însă, în anul şcolar 2013-2014, la respectiva unitate de învăţământ sunt cazaţi 57 de elevi la cele 60 de locuri disponibile. Majoritatea elevilor provin din Carei, dar şi din localităţile Moftin, Beltiug, dar şi elevi din Turţ, care studiază însă la Colegiul Tehnic “Traian Vuia”. Această scădere a numărului de elevi cazaţi la internatul Liceului German este cauzată de faptul că a scăzut numărul celor care studiază la Colegiul Tehnic “Traian Vuia” Satu Mare.
    “Începând cu anul viitor situaţia s-ar putea să se schimbe ca urmare a comasării Liceului Tehnologic de Construcţii de Maşini “Unio” cu Colegiul Tehnic “Traian Vuia”, urmând ca din toamnă să aflăm numărul elevilor care se vor caza la noi în internat”, a declarat directorul instituţiei, Maria Reisz. Regia de cămin la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” este de 300 lei pe lună şi care se împarte la numărul elevilor cazaţi în cameră. Elevii cazaţi la internat beneficiază de trei mese zilnice pe zi, pentru care plătesc 12 lei, iar zilnic iau masa de prânz 240 de elevi, majoritatea învăţând la Liceul German şi care plătesc 7,5 lei pentru masa de prânz.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE