More

    Linişte la graniţa cu Ucraina

    halmeu

    Traficul la Punctul de trecere a frontierei de stat de la Halmeu s-a desfăşurat în condiţii normale în cursul zilei de ieri(n.r. vineri). Cu toate acestea, pe diferite canale neoficiale au circulat zvonuri cu privire la eventuale restricţii impuse de către partea ucraineană, informaţii care s-au dovedit a fi total neadevărate. În schimb, şoferii TIR-urilor care au tranzitat Ucraina au povestit despre situaţia care domneşte în jurul capitalei ucrainene – Kiev, acolo unde pare să se fi diluat orice autoritate a statului pe străzi. În schimb, în zonele învecinate de la graniţa cu România atmosfera este liniştită.

    Traficul prin Vama Halmeu s-a desfăşurat fără niciun fel de probleme. Micii “comercianţi” din România, în special cei din Maramureş, nu s-au arătat prea speriaţi de situaţia din Ucraina. “Nu am mai fost din 13 februarie în Ucraina, dar am înţeles de la câţiva prieteni din Ucraina că nu sunt probleme. Mă duc şi eu să mai aduc nişte combustibil, ce mai putem să vindem, să putem trăi şi noi”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un cetăţean aflat la volanul unei maşini înmatriculate în judeţul Maramureş.

    Probleme se pare că sunt în jurul capitalei Ucrainei – Kiev, după cum susţin şoferii de TIR care au tranzitat zona. De exemplu, Marcel, şoferul unui TIR înmatriculat în Republica Moldova, a povestit situaţia ireală din jurul Kiev-ului, capitala Ucrainei. “Nu am văzut nici urmă de poliţişti pe străzi. Niciodată nu am văzut aşa ceva. Parcă stau ascunşi şi aşteaptă să iasă dintr-o dată. Nimeni nu ne-a întrebat de sănătate. În Kiev este nebunie. Aici, mai aproape de România, totul este liniştit. Nu au fost probleme”, a declarat acesta.

    De asemenea, surse din Vama Halmeu au precizat că în cazul în care conflictul din Ucraina se extinde, atunci se va da alarma şi se va întări paza la graniţe. Deocamdată, la frontiera româno-ucraineană este linişte, însă autorităţile române urmăresc tot ce se întâmplă la Kiev. Până în prezent nu au fost cetăţeni ucraineni care să ceară ajutor statului român, dar în Punctul de trecere a frontierei de stat de la Halmeu există facilităţi care să facă faţă în primă fază unui număr redus de refugiaţi. În cazul unui flux mai mare, situaţia stă cu totul diferit.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE