More

    Pregătiri pentru concursul “Iubeşte păsările, respectă biodiversitatea din judeţul tău”

    pasari

    Reprezentanţii a 13 şcoli gimnaziale din judeţul Satu Mare au participat de curând la primul suport de curs organizat pentru pregătirea concursului “Iubeşte păsările, respectă biodiversitatea din judeţul tău”, care a avut loc în zona heleşteelor de la Moftin, administrate de italianul Nino Antonio Silvestri. Acest concurs are trei etape de pregătire a copiilor în ceea ce priveşte ornitologia şi biodiversitatea din judeţul Satu Mare, iar în data de 1 aprilie, de Ziua Păsărilor, va avea loc concursul propriu-zis. Primii clasaţi vor fi recompensaţi cu o excursie în Italia, motivată de către italianul Nino Antonio Silvestri.

    Prezentarea programului european “”Iubeşte păsările, respectă biodiversitatea din judeţul tău” a fost realizată de către Adriana Culda – şef serviciu calitatea factorilor de mediu din cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Satu Mare. Acest program se derulează sub tutela APM în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, Asociaţia Ornitologilor din Satu Mare şi administratorul heleşteelor din Moftin, italianul Nino Antonio Silvestri. Ioan Man – specialist în biodiversitate din cadrul APM a prezentat copiilor primul suport de curs, în care sunt prezentate păsările şi habitatele existente pe teritoriul judeţului Satu Mare. La această acţiune a participat şi David Gheorghe – primarul comunei Moftin, care a apreciat această acţiune a APM şi a menţionat că în viitor va diversifica, din acest punct de vedere, colaborarea cu specialiştii în domeniu. În finalul acestui curs de pregătire a elevilor pentru concursul “Iubeşte păsările, respectă biodiversitatea din judeţul tău”, elevii împreună cu specialiştii în domeniul ornitologiei şi biodiversităţii s-au deplasat pe digurile heleşteelor de la Moftin pentru a vedea păsările care supravieţuiesc în acest habitat. Despre prezenţa lebedei în zonă, Lorand Fazekas – preşedintele Filialei judeţene a Asociaţiei Ornitologilor din Satu Mare, a spus că acestea uneori rămân şi peste iarnă. Ornitologii sătmăreni le-au pus la dispoziţie elevilor şi profesorilor două lunete şi trei binocluri pentru a putea observa de departe păsările acvatice, dar şi vegetaţia existentă în zona eleşteelor de la Moftin.

    Următoarea etapă de pregătire a elevilor pentru concurs va avea loc în zona râurilor Tur şi Someş, sub semnul sărbătorii Zilei Apei.
    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE