More

    Economia României, în creştere de 3,5%

    Creşterea economică peste aşteptări înregistrată de România în anul 2013 este asociată mai degrabă celor mai performante economii emergente din Asia şi Africa, decât creşterii lente înregistrate în rândul ţărilor Uniunii Europene. Ţara noastră a produs o surpriză cu ritmul său de creştere în trimestrul 4 al anului trecut de 5,2%. De asemenea, nivelul record al exporturilor şi recolta agricolă foarte bună au contribuit la nivelul întregului an 2013 la o creştere economică de 3,5%. Acest succes a fost consemnat şi a avut parte de laude inclusiv în presa internaţională.
    Ziaristul Andrew MacDowall, specialist al publicaţiei “Financial Times”, a catalogat creşterea PIB a României drept printre cele mai rapide din Europa şi cu mult peste prognoza de 2,8% făcută de FMI. În plus, inflaţia a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, de 1,1% în ianuarie 2014.

    Specialistul de la “Financial Times” avertizează că ar fi prea devreme pentru a sărbători în condiţiile în care încrederea consumatorului este încă scăzută, iar alegerile europene şi prezidenţiale din acest an ar putea provoca în rândul lor o oarecare îngrijorare pe piaţă.

    În privinţa motoarelor creşterii economice, prim-ministrul Victor Ponta a precizat că agricultura a avut o contribuţie importantă la creşterea economică de 3,5% consemnată în 2013, – dar nu toată creşterea este datorată acestui sector, la ea aducându-şi contribuţia creşterea producţiei industriale, a exporturilor, a serviciilor şi a absorbţiei fondurilor europene. Victor Ponta a făcut referire şi la faptul că în perioada mai 2012 – noiembrie 2013 s-au creat 80.000 de noi locuri de muncă stabile în economie. Totodată, el a precizat că este extrem de important faptul că, în ultimii doi ani, ţara noastră şi-a îmbunătăţit substanţial percepţia pe pieţele financiare private internaţionale. Astfel că nu suntem ca în 2009, când doar FMI şi Comisia Europeană au fost dispuse să ne împrumute cu bani. Toate emisiunile de titluri de stat au fost suprasubscrise, iar ţara noastră este considerată cu riscuri net scăzute faţă de mulţi din vecinii noştri din Europa. Ceea ce se reflectă în mod direct în dobânzile pe care le plăteşte România pentru împrumuturi.
    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE