More

    Guvernul Ponta 3 a primit votul Parlamentului

    parlament

    Parlamentul a validat componența noului Guvern Ponta cu 346 de voturi ”pentru” și 191 de voturi “împotrivă”. Aleșii PSD, PC, UNPR, UDMR și ai minorităților au acordat votul de încredere Executivului, în timp ce reprezentanții PDL, PNL și PPDD s-au pronunțat împotrivă.

    Premierul Victor Ponta a prezentat în Parlament structura noului Guvern pentru votul necesar dat de aleși, susținând că Executivul Ponta 3 va continua aplicarea programul politic al USL. El i-a cerut președintelui Traian Băsescu să accepte Guvernul în formula votată de Legislativ, conform articolului 85 din Constituție privind schimbarea compoziției politice a Executivului. “Vom continua programul aprobat în 2012”, a spus Ponta. El a precizat că, în baza unei decizii a Curții Constituționale, hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru președinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituției.

    În spiritul continuării programului de guvernare al USL, Ponta a precizat că noul Cabinet nu va schimba cota de impozitare unică de 16%, iar în discuțiile cu FMI din aprilie, se va negocia neimpozitarea profitului reinvestit și reducerea contribuțiilor de asigurări sociale. Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor să acordă votul lor în special pentru tinerii candidați propuși pentru posturile din noul Guvern.

    În același timp, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că membrii Guvernului merg “cu drag” la Cotroceni dacă preşedintele îi primeşte pentru ca noii miniştri să depună jurământul, iar în caz contrar “aşteaptă”. “Dacă ne primeşte să depună jurământul noii miniştri, mergem cu drag. Dacă nu, aşteptăm”, a spus Dragnea, răspunzând unei întrebări în legătură cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.
    Președintele Băsescu i-a solicitat premierului Victor Ponta să vină în Parlament cu un nou program de guvernare, pentru noua formulă guvernamentală, înainte de a se prezenta pentru votul de investitură. Șeful statului consideră că au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilateral care ar trebui incluse în programul de guvernare. “Forțarea unui vot fără modificarea programului de guvernare prezintă două riscuri: hotărârea să fie atacată la Curtea Constituțională sau să declanșeze un conflict între Președinte și Parlament”, a spus președintele.

    Totodată, Vasile Blaga a anunțat în plenul Parlamentului reunite că PDL va sesiza decizia Parlamentului de acorda vot noului Guvern la Curtea Constituțională. “Dacă până ieri nu vedeam niciun motiv să atacăm Guvernul la CCR, după ce am văzut acordul dintre PSD, USD și UDMR, am văzut că vorbim despre o modificare a programului de guvernare. De aceea am luat decizia unanimă în grupurile parlamentare reunite să atacăm noul Guvern la CCR”, a spus Blaga.

    Dezbaterile din Parlament nu au fost lipsite de incidente verbale, acuze reciproce și gesturi teatrale. Scandalul a pornit de la dispute între diferiți lideri privind traseismul politic. Ridicolul situației a fost alimentat de declarațiile liberale care i-au acuzat pe pesediști că au format o nouă majoritate cu parlamentari traseiști politici, dar și de inconsecvență politică în legătură cu aducerea la putere a UDMR. Parlamentarii PSD le-a amintit liberalilor că ei au beneficiat din plin de migrația de la alte partide către PNL și că tot ei au guvernat țara alături de politicienii maghiari între 2005-2008. Iar după ce Victor Ponta i-a reproșat lui Crin Antonescu că abordează un discurs de opoziție, dar stă într-un scaun rezervat USL ( șef al Senatului), liderul liberal și-a anunțat în plen demisia din fruntea Camerei Superioare a Parlamentului. În acest context, Victor Ponta a declarat că Antonescu s-a sinucis politic.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE