More

    Să-l cunoaştem pe părintele Ilie Popa din Carei!

    preot

    O biserică exact ca un minunat simbol naţional, aşezată în frumosul municipiu Carei, nu departe de complexul statuar ce domină oraşul. Interesant mi se pare că acest oraş înfloreşte zi de zi, apărând un hotel în care arta sătmăreană domină, chiar şi prin denumirea de “L’art hotel”, apoi castelul care dezvăluie o întreagă istorie, şcolile bine refăcute, firme de tot felul, o practică asigurată pentru elevi la “Polipol” şi, de ce nu, frumoasa biserică ortodoxă ce se vede din toate părţile oraşului. Se spune “Omul sfinţeşte locul!”. Aşa şi este. Preotul paroh Ilie Popa priveşte cu luciditate şi multă sinceritate tot ce se desfăşoară în biserică, în jurul ei şi în municipiul Carei. În primul rând este mândru de acest oraş, laudă bunele intenţii ale primarului Eugen Kovacs şi ale Consiliului Local. De fapt, foarte frumos vorbeşte despre credincioşi. Aceştia au învăţat abecedarul credinţei, dovadă participarea lor la Sfânta Liturghie, la Taina Sfântului Maslu, la sărbătorile mari ale anului şi la cele de duminică. A vorbit excelent acest preot, iar Ilie Popa rămâne pentru mine şi pentru Nord Vest TV unul dintre cei mai conştiincioşi slujitori ai bisericii noastre. Este un om liniştit şi împăcat, dar cu regretul că nu poate face mai mult pentru credincioşi. Din capul locului mă simt obligat să recunosc gestul primitor al părintelui, gest al corectei şi dreptei cumpătări a lucrurilor discutate. Totul a decurs dintr-o sinceră informare reciprocă asupra situaţiilor privind creşterea prestigiului religiei ortodoxe. Am întâlnit un om pregătit pentru această chemare, exact cum spunea PS Iustin. Era mândru de preoţii din judeţul Satu Mare şi pe bună dreptate.

    Doreşte să-i unească pe credincioşi într-o familie
    Am remarcat la acest minunat preot, pe lângă dorinţa de a forma o familie din Consiliul parohial, dorinţa de a forma aceeaşi familie unită a credincioşilor acestei biserici. O biserică îngrijită, frumos concepută şi cu lucrări executate impecabil. Nu mai vorbim despre pictură, iconostas, candelabre şi două rânduri de balcoane suprapuse. Lumina naturală se îmbină cu cea creată de candelabre şi candele, ce te îmbie la rugăciuni. Se roagă părintele împreună cu credincioşii pentru toţi, dar aceştia ştiu să şi mulţumească, fiind convinşi că ei n-au numai drepturi, dar au şi obligaţii. Aceşti oameni ştiu ce înseamnă recunoştinţa. Sunt educaţi şi transmit acest lucru şi generaţiilor ce se perindă. Am remarcat personalitatea, notorietatea şi bogata dragoste faţă de oameni, dorind ca, prin tot ceea ce face părintele Ilie Popa, să-i facă pe toţi mai buni, mai trainici şi mai umani.

    biserica1

    Îi cunoaşte pe credincioşi pe fiecare
    Este convins că românii, în sondajul efectuat, au ales biserica drept instituţia în care au încredere. Tocmai de aceea este necesară unirea noastră în suflet, simţire şi gândire. Nu-i plac părintelui emisiunile ce se transmit pe diverse posturi naţionale, unde nu auzi decât injurii, blamări şi jigniri. Acestea nu încap în practica bisericii ortodoxe. De fapt, ar dori ca preşedintele ţării să fie un simbol, un bun reprezentant al poporului român, iubitor de oameni, de dreptate şi cu simţul răspunderii faţă de cei care l-au votat. Părintele nu mai vrea să audă jigniri şi insulte, rod al unor jenante şi penibile instrumentări şi înjosiri. Oricum, părintele Ilie Popa gândeşte bine şi ştie să se transpună în soarta fiecărui credincios. Cunoaşte bine pe fiecare, cu gânduri, idei, împliniri şi necazuri.

    Fiecare îşi poartă crucea
    E greu să fii preot. Dimineaţa realizezi Sfânta Taină a Botezului, trăind fericirea alături de o familie unita în suflet şi simţire, iar după amiaza faci înmormântare, cu alte trăiri sufleteşti. Ce consum, ce mutare de trăiri în acelaşi suflet de preot! Cum alternează fericirea cu tristeţea şi cât se poate consuma un astfel de slujbaş! Mulţi nu-şi dau seama şi spun că preoţia e o meserie uşoară. Preoţia nu-i meserie, este o chemare pe care n-o pot avea decât cei predestinaţi pentru a face aşa ceva. “Îi admir pentru tot ceea ce fac”. Părintele Ilie Popa a cântărit bine fiecare temă discutată, luând exemple din viaţa de toate zilele, fiind atât de convingător încât l-am urmărit cu “invidie plăcută”, dacă se poate spune. De fapt, duminică, de la ora 17, îl puteţi vedea pe Nord Vest TV, apoi luni, ora 14, şi miercuri, ora 11, în reluare.

    A explicat expresii utile: Fericiţi cei săraci cu duhul; Sus avem inimile!; Fiecare îşi poartă crucea!; Dumnezeu este iubire! Toate explicaţiile au fost însoţite cu exemple luate din Biblie sau din viaţă. Am abordat şi probleme privind aleşii noştri, care, de fapt, ar putea să mai treacă pe la biserică şi să nu uite de unde au plecat, să nu se transforme într-un timp atât de scurt, că şederea lor acolo este vremelnică. Părintele aşteaptă de la viaţă sănătate, bucurii şi împliniri pentru toţi oamenii, o viaţă prosperă şi pace. Ştie că sunt momente în viaţă în care, în bine sau în rău, oamenii dau măsura lucrurilor. Interesele mărunte sunt cele care, în aceste vremuri, întunecă judecata normală a unor lideri din mai toate sectoarele vieţii sociale şi chiar politice. Cei dispuşi să facă compromisuri şi instrumentări de culise devin penibili, mai ales când se vorbeşte de onoare, cinste, demnitate şi verticalitate. Cei aleşi trebuie să ţină cu sfinţenie la cuvântul dat alegătorilor, să nu şi-l încalce sfidător şi arogant şi să nu devină oamenii jumătăţilor de măsură.

    Bucuros când se întâlneşte cu credincioşii
    A subliniat, făcând comparaţii, ce înseamnă: Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acestora este împărăţia cerurilor. Fericiţi cei ce plâng, cei ce flămânzesc, cei milostivi, cei curaţi cu inima! Bucuraţi-vă că plata voastră este în cer! Ce frumos a explicat părintele Ilie Popa tot ce este legat de plâns, legat de buna credinţă, legat de fericire, de neînţelegerile dintre oameni, de apariţia urii, răutăţii şi invidiei. Biserica are un rol foarte important şi oamenii trebuie să fie călăuziţi de virtuţile dumnezeieşti, de credinţă, nădejde şi iubire. Credincioşii săi ţin seama şi de virtuţile morale, cunoscându-le: înţelepciunea, cumpătarea, dreptatea şi tăria. Preotul îi îndeamnă ca acestea să-i însoţească în tot ceea ce fac!

    Este bucuros când se întâlneşte cu credincioşii, aceştia cerându-i sfaturi în diversele situaţii în care se află. Oamenii au încredere în ceea ce spune părintele, ca adevărat duhovnic. Ştie bine părintele că oamenii au dreptul şi la bucurii sau cel puţin la speranţă! Îi învaţă pe oameni că e important ce-ţi dă ţara, dar mai important e ce poţi oferi tu ţării!

    Toată emisiunea “Glasul Bisericii” a demonstrat că preotul nu este rupt de societate, ci, din contră, este implicat în toate sferele vieţii sociale, fiind atât de apropiat şi atât de cunoscător al sufletului uman. A fost o onoare pentru mine această întâlnire cu părintele Ilie Popa şi Nord Vest TV şi Gazeta de Nord-Vest i-am devenit cei mai buni credincioşi şi, dacă ne permite, prieteni adevăraţi!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE