More

    Dascălii îşi vor primi banii de navetă

    primarie

    După mai bine de şase ani de aşteptare, dascălii îşi vor primi banii privind decontul navetei pentru acest an. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către primarul şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica şi Radu Roca. Iar veştile bune pentru dascăli nu se termină aici. Conform aceleiaşi surse, învăţătorii şi profesorii vor primi şi plăţile restante la salarii, drepturi câştigate în instanţele de judecată.

    Bani pentru navetişti
    Primăria Satu Mare a pus la bătaie pentru acest an suma de 122.747 de lei pentru asigurarea contravalorii navetei dascălilor. Sumele au fost alocate după ce s-a comunicat necesarul de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare. Măsura este una salutară pentru învăţători şi profesori, care nu şi-au mai primit aceste drepturi de mai bine de şase ani. De altfel, sindicaliştii din Învăţământul Preuniversitar (SIP) au cerut în mod repetat decontarea navetei pe care o fac cadrele didactice. Liderul SIP Satu Mare, Ioan Drăgan, a precizat recent că în judeţ sunt 119 profesori de la 19 unităţi care întâmpină probleme la decontul navetei. Drăgan a explicat că nu sunt sume foarte mari, însă problema de fond o reprezintă faptul că există legislație clară care nu este aplicată. “Avem şi procese câştigate, unii nu au vrut să deconteze şi am mers cu executor. Nu vrem acest lucru pentru că înseamnă blocarea conturilor şi poate fi un efect de bumerang, de aceea solicităm Instituţiei Prefectului atenţionarea primarilor”, a afirmat Drăgan. Cel puţin la nivelul Primăriei Satu Mare apelul a fost unul soldat cu un succes.

    Bani în plus pentru dascăli
    Veştile bune dinspre Primăria Satu Mare continuă pentru cadrele didactice, şi asta după ce edilii sătmăreni au decis să achite drepturile salariale retroactive câştigate în instanţă în baza Legii nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ. Astfel, este vorba despre suma de 15.422.000 lei, din care o parte a fost deja virată în contul dascălilor. “Prin Legea 221/2008 s-au majorat salariile cadrelor didactice, dar legea nu a fost pusă în aplicare, motiv pentru care dascălii au dat statul în judecată şi au câştigat. Astfel, am decis ca în acest an să se deconteze 10% din valoarea titlurilor executorii câştigate până în 31.12.2012, respectiv 25% din cele câştigate până în 31.12.2011. Suma necesară pentru decontarea hotărârilor judecătoreşti în 2014 este de 15.422.000 lei, din care o parte s-a alocat din Taxa pe Valoare Adăugată, respectiv 11.026.000 lei, iar diferenţa se va suporta din bugetul local. Doresc să menţionez că deja s-a plătit pe data de 6 martie suma de 1,5 milioane de lei pentru anul 2013”, a declarat viceprimarul Radu Roca.
    De asemenea, Primăria Satu Mare a alocat suma de 90.000 de lei din bugetul local pentru achiziţionarea a 60 de calculatoare în vederea asigurării bunei desfăşurări a fazei naţionale a Olimpiadei la Tehnologia Informaţiei, care va avea loc la Satu Mare şi la care vor participa un număr de 230 de elevi. “Este de menţionat faptul că acele 60 de calculatoare vor rămâne în dotarea şcolilor din Satu Mare”, a mai declarat viceprimarul Radu Roca.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE