More

    Caravana Culturii Sătmărene a pornit la drum

    caravana

    Manifestarea maraton intitulată “Caravana Culturii Sătmărene”, ajunsă la cea de a V-a ediţie, a debutat ieri cu conferinţa de deschidere găzduită de Primăria Ardud. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, directorul Teatrului de Nord, Sorin Oros, directorul Şcolii de Arte, Mircea Deac, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Felician Pop, şi alţi invitaţi. Primele manifestări culturale din cadrul Caravanei se vor desfăşura în cursul acestei săptămâni la Ardud şi Tăşnad.

    Caravana, organizată în afara campaniei electorale
    În deschiderea conferinţei de prezentare, preşedintele Adrian Ştef a arătat că ediţia din acest an a Caravanei Culturii Sătmărene a fost astfel organizată încât să nu se suprapună cu perioada de campanie electorală. “Evenimentele create în cadrul acestei Caravane au ca scop atragerea tinerilor spre cultură, iar instituţiile culturale să vină mai aproape de sătmăreni. Vrem să-i atragem pe elevi spre cultură şi tradiţie. Am organizat evenimentele astfel încât să nu se suprapună cu perioada de campanie electorală. Sunt acţiuni culturale frumoase şi nu vrem să fie alterate de disputele politice care pot apărea în timpul campaniei electorale”, a precizat Ştef.

    La rândul său, vicepreşedintele Mircea Govor a arătat că ideea organizării Caravanei în afara campaniei electorale îi aparţine şi şi-a arătat mulţumirea că preşedintele Adrian Ştef a înţeles acest lucru. “Caravana Culturii Sătmărene reprezintă un moment deosebit atât pentru Consiliul Judeţean, cât şi pentru cetăţenii judeţului Satu Mare. De data aceasta, cultura merge la sătmăreni acasă şi nu invers. Caravana demonstrează că noi, cei din Consiliul Judeţean, oferim un sprijin echilibrat cetăţenilor atât din punct de vedere economic şi politic cât şi cultural. Eu am propus ca această Caravană să nu se suprapună cu perioada campaniei electorale şi recomand instituţiilor de cultură să nu promoveze altceva decât cultura şi să lăsăm disputele politice pentru alte ocazii. Suntem oameni care ne respectăm unii pe alţii şi sunt ferm convins că pe durata desfăşurării acestei Caravane nu o să se întâmple alte activităţi decât cele culturale”, a mai spus Mircea Govor, care i-a felicitat pe iniţiatorii acestei manifestări, în special pe preşedintele Adrian Ştef.

    Primarul Ovidiu Duma şi-a arătat bucuria că cetăţenii oraşului Ardud vor primi cultură din plin în cadrul manifestărilor organizate în cadrul Caravanei. “Mă bucur că Ardudul şi locuitorii săi vor putea gusta din paharul culturii sătmărene”, a mai spus primarul Duma, care i-a invitat pe toţi ardudenii la manifestările organizate la Ardud.

    Primele manifestări organizate la Ardud şi Tăşnad
    Tot ieri au debutat şi primele manifestări din cadrul Caravanei Culturii Sătmărene, în prima săptămână acestea fiind organizate la Ardud şi Tăşnad. Astfel, la Ardud, manifestările au debutat cu o prezentare power-point a reperelor turismului sătmărean, organizată de Muzeul Judeţean, după care cursanţii Şcolii de Arte Satu Mare au prezentat, la Casa de Cultură “Mircea Augustin”, un spectacol de muzică uşoară şi folclor intitulat “Primăvara artelor”. Manifestările vor continua la Ardud azi cu o serie de manifestări culturale organizate de Biblioteca Judeţeană, iar mâine cu un cenaclu literar, simpozion ştiinţific şi spectacol folcloric organizat de Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale. Joi va fi ziua teatrului, fiind prezentat spectacolul “Jack şi vrejul de fasole”, al Teatrului de Nord şi Degeţica, al Trupei “Harag Gyorgy”. Duminică, la Biserica Greco-Catolică din Ardud va avea loc un recital cu muzica din bisericile judeţului Satu Mare prezentat de Camerata “Consonantia”, manifestare organizată de Filarmonica “Dinu Lipatti”.

    Evenimente similare vor avea loc în cursul acestei săptămâni şi la Tăşnad. Manifestările culturale organizate în cadrul Caravanei Culturii Sătmărene vor avea loc la Negreşti Oaş şi Livada, în săptămâna 31 martie – 6 aprilie, şi la Carei, în perioada 7 -13 aprilie.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE