More

    Caracatiţa corupţiei din vămile ucrainene

    Harcsenko

    În urmă cu o lună, naţionaliştii ucraineni din cadrul grupării Pravi Sektor l-au capturat pe şeful Vămii Csap, Szerhij Harcsenko, obligându-l să mărturisească afacerile corupte din sistemul vamal ucrainean. Punctul de trecere a frontierei Csap din Ucraina corespunde punctului de trecere a frontierei Zahony, situat în judeţul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, vecin cu judeţul Satu Mare. În interogatoriul luat probabil sub ameninţare, fostul şef de vamă Szerhij Harcsenko povesteşte despre sistemul piramidal al corupţiei care domneşte în sistemul vamal ucrainean. Acesta povesteşte cum şpaga colectată în vamă era transmisă la nivele superioare, ajungând în cele din urmă la oficiali din cadrul fostului guvern al Ucrainei din timpul regimului lui Ianukovici. În mod cert, acelaşi sistem corupt domneşte şi în punctul de trecere al frontierei Diakovo, ce corespunde punctului de trecere Halmeu, afacerile ilegale decurgând în linii mari după acelaşi tipar.

    O mărturie şocantă
    Şeful Vămii Csap, Szerhij Harcsenko, a fost capturat cu o lună în urmă de membrii grupării naţionaliste Pravi Sektor din Ucraina. După ce l-au legat cu bandă adezivă de un stâlp de iluminat, purtând la gât o foaie cu inscripţia “coruptul vămii”, naţionaliştii de la Pravi Sektor l-au supus unui interogatoriu forţat pe fostul şef de vamă. Înregistrarea în care Szerhij Harcsenko îşi mărturiseşte faptele de corupţie şi demisionează din funcţie a fost postată pe internet de către naţionalişti. În imaginile respective se poate observa uşor că Harcsenko a fost ameninţat pentru a i se smulge respectiva mărturie. Nu este exclus ca în spatele camerei video să se fi aflat indivizi înarmaţi, lucru destul de plauzibil după privirile îngrozite ale lui Harcsenko.

    După ce şi-a mărturisit faptele de corupţie şi a explicat cum funcţionează sistemul piramidal din vămi, extremiştii i-au acordat fostului şef al Vămii Csap un termen de 12 ore pentru a părăsi teritoriul Ucrainei. Harcsenko s-a conformat şi, potrivit presei ucrainene, şi-a găsit adăpost pe teritoriul Slovaciei.

    Sistem piramidal de corupţie
    Szerhij Harcsenko este nimeni altul decât cumnatul fostului ministru al Finanţelor din regimul Ianukovici, Oleksandr Klymenko. Acesta a primit în dar funcţia de şef de vamă cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani. Potrivit presei ucrainene de limbă maghiară, în declaraţia dată în faţa reprezentanţilor mişcării naţionaliste Pravi Sektor, Szerhij Harcsenko arăta cum vameşii ucraineni îi taxau pe întreprinzătorii care duceau diverse produse în Ucraina, respectiv pe cetăţenii ucraineni care se întorceau în ţară după ce lucraseră în străinătate. De asemenea, în vamă apăreau trimişi speciali ai regimului de la Kiev care colectau chiar ei banii. De pe urma celor aproximativ 1.000 de microbuze care intrau săptămânal în Ucraina prin Vama Csap, în funcţie de încărcătura acestora, fiecare trimis special strângea câte 200.000 – 250.000 de euro, bani care erau transmişi spre Kiev. În declaraţia sa, Szerhij Harcsenko a şi nominalizat o parte din persoanele cu funcţii guvernamentale la care ajungeau şpăgile colectate în Vama Csap.

    În declaraţia lui, Harcsenko nu suflă nicio vorbă despre banii colectaţi de la cei care încercau să treacă din Ucraina în Ungaria cu ţigări, alcool, combustibil sau alimente. Probabil din cauza faptului că sumele strânse de pe sensul de ieşire din Ucraina erau mult mai scăzute decât cele de pe sensul de intrare în ţară. Cele mai mari sume de bani erau colectate de la cei care vroiau să introducă în Ucraina diverse chinezării, care pot fi vândute la preţuri foarte bune în zonele din apropierea Kievului.

    Tradiţia cea de toate zilele
    Mai mulţi sătmăreni care s-au ocupat cu contrabanda de ţigări prin punctele de trecere a frontierei Diakovo şi Halmeu ne-au declarat că grănicerii şi vameşii ucraineni aveau un sistem foarte bine pus la punct de colectare a şpăgilor, pe care le numesc “tradiţia”. Mita este încasată atât la intrarea cât şi la ieşirea din ţară. Grivnele trebuie puse în paşaport. Taxa se plăteşte atât pe persoană cât şi pe mijlocul de transport, dar şi în funcţie de mărfuri. Cei care merg pentru prima oară în Ucraina au de achitat o altă şpagă de câteva grivne unor indivizi îmbrăcaţi în negru, probabil agenţi ai serviciului de securitate ucrainean (SBU), pentru a nu fi obligaţi să-şi completeze autobiografiile pe nişte documente speciale.

    La fel se întâmplă şi la ieşirea din Ucraina. Şpaga, constând în 5 sau 10 grivne, se dă la fiecare gheretă şi la fiecare control. De cele mai multe ori, grănicerii şi vameşii ucraineni merg pe încredere. Adică întreabă chiar ei ce mărfuri încerci să aduci în România şi îţi spun ce şpagă trebuie să le dai, fără să te mai controleze. În cazul în care te suspectează că i-ai minţit, îţi fac imediat un control amănunţit. Dacă respectiv individ este prins cu mărfuri suplimentare, are de achitat o şpagă specială, mai mare decât cea solicitată în mod normal. Cel care a fost prins cu mâţa în sac se poate aştepta să fie şicanat o perioadă de timp de către vameşi şi grăniceri de fiecare dată când intră şi când iese din Ucraina.

    Modul de calcul al şpăgii
    La finalul fiecărei ture, şeful acesteia scoate din calculator numărul persoanelor şi al maşinilor care au tranzitat vama şi calculează suma care s-a adunat, sumă care trebuie pusă jos de subordonaţi. Aceştia primesc o mică parte din bani, o mică parte este însuşită de şeful de tură, iar grosul şpăgilor ajunge la şeful de punct. Acesta îşi reţine şi el o mică parte şi trimite banii mai departe superiorilor săi. În cele din urmă, sumele colectate ajung sus de tot, la reprezentanţii autorităţilor centrale. Orice diminuare a sumelor colectate se poate lăsa cu demiteri, la oricare nivel, ca urmare a eventualelor suspiciuni de furt din partea şefilor din vârful sistemului piramidal.

    Întrucât şpaga pentru mărfuri nu poate fi calculată atât de exact, ea este încasată foarte rar de vameşi. De multe ori, şpaga de acest gen era încasată direct de reprezentanţi ai lumii interlope, în care fostul regim ucrainean avea mai mare încredere. Alteori, după cum a arătat şi Szerhij Harcsenko în declaraţia sa, banii erau încasaţi în mod direct de către trimişii speciali ai regimului de la Kiev.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE