More

    Între neagresiune şi ipocrizie

    S-a spus în mod repetat şi cu multe argumente că scorul alegerilor europarlamentare va reprezenta un test important pentru alegerile prezidenţiale în sensul că vor fi determinante pentru strategiile şi posibilele regrupări politice din perioada următoare. Din această perspectivă, comentatorii politici au prognozat că perioada campaniei europarlamentare se va caracteriza prin confruntări dure între liderii formaţiunilor competitoare, cu agresiuni verbale reciproce, cu lovituri sub centură, cu jignitoare şi umilitoare atacuri la persoană.

    În mod surprinzător, în calitate de lider al listei Mişcării Populare la Parlamentul European, europarlamentarul Cristian Preda a propus încheierea unui pact de neagresiune între partidele care se revendică de la Partidul Popular European. Adică PDL, PMP, PNŢCD şi Forţa Civică. Este surprinzător, cum spuneam, un asemenea demers venit din partea lui Cristian Preda care este un dătător de ton al comportării politice necivilizate, şocante inclusiv pentru unii dintre noii săi confraţi de “mişcare populară”.

    Precizarea referitoare doar la unii şi nu la toţi o are în vedere pe Elena Băsescu de pildă. Recent intrată în PMP şi după ce s-a retras strategic din competiţia europarlamentară, fiica prezidenţială şi-a spurcat, ca o pupăză, cuibul care a propulsat-o la Bruxelles, jignindu-i pe vârstnicii ei colegi de altă dată pentru că sunt vârstnici şi ar trebui să se retragă la vatră. Să lase “locurile călduţe” din Parlamentul European celor tineri, ca şi cum acolo ar fi un loc tocmai potrivit pentru distracţie şi voie bună.

    Ar fi, în acelaşi timp, total greşit să se creadă că Elena Băsescu a renunţat din înţelepciune la candidatura la funcţia de europarlamentar. Şi n-a făcut-o nici pentru că şi-a dat seama de propriile sale limite ca inteligenţă. Şi-a dorit să arate cu degetul, la unison cu Cristian Preda, spre două doamne care, spre deosebire de ea, şi-au îndeplinit cu succese recunoscute mandatele europarlamentare. Aşadar, frăţie întru agresiune şi jigniri, departe de ideea unui pact de neagresiune.

    De altminteri, vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, l-a acuzat pe Cristian Preda de ipocrizie şi de faptul că nu are credibilitatea de a propune ceva constructiv, după atacurile suburbane îndreptate împotriva colegilor din partidul care l-a propulsat în Parlamentul European. Reprezentanţii partidelor de Dreapta au ajuns la concluzia că pe astfel de oameni nu te poţi baza, iar partidele de Stânga fac foarte bine că nu îi bagă în seamă. În rest, decizia va aparţine electoratului.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE