More

    Poliţiştii pun tunurile pe hoţii de lemne

    regim

    Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Satu Mare a organizat timp de patru zile acţiuni de amploare pentru depistarea furturilor de material lemnos. Acţiunile s-au desfăşurat în special în zonele mai sensibile, respectiv Huta Certeze, Bixad, Valea Vinului şi Doba. Purtătorii de uniformă au şi reuşit să surprindă mai multe persoane care transportau material lemnos fără acte de provenienţă. Acţiunile vin şi ca urmare a semnalelor de alarmă trase de către membrii Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, care au acuzat “jaful care se dă în pădurile din judeţ”.

    Acţiuni soldate cu succes
    În baza Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, poliţiştii organizează periodic acţiuni care să conducă la apărarea fondului forestier naţional, a integrităţii acestuia şi la combaterea ilegalităţilor în domeniul forestier, susţine conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare. Astfel, în perioada 04-08.04.2014 pe fondurile forestiere şi pe rutele de transport de pe raza localităţilor Huta Certeze, Bixad, Valea Vinului şi Doba poliţiştii au organizat acţiuni pe linie silvică, ocazie cu care au fost identificate trei cazuri de tăiere ilegală de arbori şi două transporturi de material lemnos a cărei provenienţă nu a putut fi dovedită, întocmindu-se dosar penal. “Pe raza localităţii Bixad a fost depistat Grigore D., care a tăiat ilegal şi a sustras doi arbori de esenţă fag din locul numit Piatra Bixadului. Bărbatului i-a fost întocmit dosar penal conform Legii 46/2008. De asemenea, au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale, în valoare de 10.000 lei, conform Legii 171/2010 . A fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 35,63 metri cubi material lemnos, în valoare de aproximativ 3.400 lei, provenită din activităţi ilicite şi o cantitate de 24,528 mc, în valoare de 2.300 lei, material lemnos de esenţă fag, abandonată, care a fost predată în custodie Ocolului Silvic până la stabilirea provenienţei”, se arată într-un comunicat de presă remis de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare.

    Avertismentele poliţiştilor
    Încălcarea prevederilor codului silvic atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală, potrivit legii, astfel atrag răspunderea penală tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate precum şi furtul de arbori doborâţi sau rupţi de fenomene naturale ori de arbori, puieţi sau lăstari care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional, precum şi al oricăror altor produse specifice ale fondului forestier naţional. Conform articolului 17 din Legea 171/2010 , respectarea regimului silvic este obligatorie pentru toţi deţinătorii de fond forestier. Una din principalele obligaţii ale proprietarilor în aplicarea regimului silvic este să asigure paza şi integritatea fondului forestier propriu, după cum rezultă şi din conţinutul articolului 51, respectiv că proprietarii de păduri sunt obligaţi să asigure paza pădurii împotriva tăierilor ilegale de arbori, a furturilor, a distrugerilor, a degradărilor, a păşunatului şi a altor fapte păgubitoare pentru fondul forestier.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE