More

    Zile libere prin lege

    9

    Nu exista familie in care, macar o data la cativa ani, sa nu apara vreun eveniment: o nastere, un botez, o casatorie, vreo situatie mai deosebita sau, Doamne fereste, vreun deces. Pentru astfel de situatii, legea acorda salariatilor, pe langa concediul de odihna, un anumit numar de zile libere, de la caz la caz. La cate zile libere ai dreptul prin lege pentru evenimentele in familie afli chiar acum de la  Iulia Stoicescu.

    Potrivit Codului Muncii, fiecare salariat este indreptatit la un concediu de odihna de cel putin 20 de zile lucratoare anual, concediu care trebuie cerut si acordat in cursul anului respectiv. Insa, prin contractul colectiv de munca pe anii 2005 – 2006 (Art. 56. – (1)), care, avand dispozitii speciale, are intaietate in fata Codului Muncii, s-a stabilit, la nivel national, un  concediu de odihna de 21 de zile lucratoare.

    De asemenea, prin Contractul colectiv de munca pe anii 2005 – 2006, incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 20.01/31.01.2005, s-au stabilit zilele platite pentru evenimente deosebite in familie. Astfel, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:

    a) casatoria salariatului – 5 zile;
    b) casatoria unui copil – 2 zile;
    c) nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
    d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
    e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
    f) donatorii de sange – conform legii;
    g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile.

    Astfel, pentru casatorie, fiecare viitor sot are dreptul la 5 zile de concediu. Acestea pot fi luate inainte de casatorie sau dupa casatorie, dupa cum doreste viitorul sot, cu conditia aducerii unei copii de pe certificatul de casatorie.

    In acelasi timp, salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior, seral si fara frecventa.

    In afara de concediu, salariatul mai are dreptul si la zile libere de sarbatorile legale, care, conform Codului muncii, sunt urmatoarele:

    – 1 si 2 ianuarie
    – prima si a doua zi de Pasti – in 2014, aceste zile sunt in 20 si 21 aprilie
    – Ziua Muncii – 1 mai
    – prima si a doua zi de Rusalii – in 2014, aceste zile sunt in 8 si 9 iunie
    – Adormirea Maicii Domnului – 15 august
    – Sfantul Andrei – 30 noiembrie
    – Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie
    – prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie

    Pentru ca in 2014 1 Mai cade intr-o zi de joi, Guvernul a hotarat ca, pentru salariatii din sectorul public, ziua de 2 mai 2014 se stabileste ca zi libera.

    Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concediu fara plata.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE