More

    Zi memorabilă pentru Liceul Ortodox

    biserica1

    Pentru cadrele didactice şi elevii Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” ieri a fost o zi memorabilă având onoarea de a-l avea în mijlocul lor pe PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, care a oficiat o Liturghie Arhierească şi a participat la premierea celor mai buni expozanţi la concursul “Tradiţii şi obiceiuri de Paşte”, aflat la cea de a IV-a ediţie. Anul acesta este pentru prima dată când acest concurs este de nivel naţional. De la eveniment nu au lipsit autorităţile judeţene şi locale care şi-au exprimat sprijinul pentru activităţile desfăşurate în cadrul liceului.

    Catehizarea tinerilor, prioritatea bisericii
    La sosirea sa, PS Iustin Sigheteanu a fost întâmpinat de preşcolarii grădiniţei Liceului Ortodox, îmbrăcaţi în straie tradiţionale, cu un frumos buchet de flori. Apoi a intrat în biserică unde a oficiat Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfinţite alături de un sobor de preoţi, printre care protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi directorul Liceului Ortodox, Gabriel Groza. La Liturghie au mai participat deputatul Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, delegaţii Primăriei şi ai Consiliului Local Satu Mare, Gheorghe Rentea, respectiv consilierul Manuela Rogoz, inspectorul şcolar general, Mariana Roman, inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Mondici, precum şi cadrele didactice şi elevii liceului.

    Directorul şcolii, Gabriel Groza, a mulţumit înaltei feţe bisericeşti pentru prezenţa în mijlocul elevilor şi binecuvântarea sa. “Ne bucură faptul că aţi făcut un obicei ca în fiecare joi de Florii să veniţi la Satu Mare. La fel şi azi, aţi venit în mijlocul nostru şi aţi făcut din şcoala şi biserica noastră un colţ de Rai, pentru care vă mulţumim din suflet”, a spus părintele Groza. Totodată, i-a oferit Prea Sfinţitului Iustin Sigheteanu un frumos buchet de flori la împlinirea a 20 de ani de episcopat.

    PS Iustin a apreciat activităţile desfăşurate la Liceul Ortodox adăugând că toate acestea dovedesc că Biserica Ortodoxă îşi face cu prisosinţă datoria. De asemenea, a mai arătat că a fost plăcut surprins de cele constatate în urma vizitei sale la românii din Franţa şi a adăugat că prioritatea numărul unu a Bisericii Ortodoxe Române este catehizarea tinerilor.

    biserica2

    Concurs local, transformat într-unul naţional
    După terminarea Sfintei Liturghii, a fost vizitată expoziţia organizată în cadrul concursului “Tradiţii şi obiceiuri de Paşte”, ajuns la a IV-a ediţie, după care a avut loc festivitatea de premiere a celor mai bune exponate. Părintele Gabriel Groza a arătat că în acest an concursul a avut un caracter naţional, înscris pe lista Ministerului Educaţiei Naţionale. La concurs, care s-a desfăşurat pe patru secţiuni, au participat peste 300 de concurenţi din 21 de judeţe din ţară.

    În discursurile lor, Adrian Ştef, Mariana Roman, Octavian Petric şi Manuela Rogoz au apreciat activităţile desfăşurate de Liceul Ortodox adăugând că instituţiile pe care le reprezintă le sprijină la fel ca şi pe cele desfăşurate de biserică. Părintele Groza nu a uitat să mulţumească pentru colaborare şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Mircea Govor, care din motive obiective nu a putut fi prezent la manifestare, şi a transmis gândurile bune ale acestuia atât organizatorilor cât şi concurenţilor. PS Iustin Sigheteanu nu a scăpat din vedere faptul că, la Satu Mare, autorităţile judeţene şi locale sunt aproape de Biserica Ortodoxă şi participă de fiecare dată la manifestările organizate în diferite biserici şi la Liceul Teologic Ortodox.

    În final, au fost decernate premiile pe cele patru secţiuni, şi anume pictură, grafică, colaj şi machete care să reprezinte scene simbolice de Paşte, precum şi pentru cele mai bune standuri. La concurs au participat preşcolari şi elevi ai claselor I-XII din şcoli şi licee din întreaga ţară, aceştia fiind înscrişi de către un cadru didactic din şcoală prin completarea unui formular de înscriere. Toţi participanţii au primit diplome de participare, iar jurizarea lucrărilor a avut loc la data de 8 aprilie.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE