More

    Tăierea mieilor a început cu scandal

    miel

    Cu toate că ieri(n.r. marti) trebuia să înceapă acţiunea de sacrificare a mieilor de Paşte la punctul special amenajat în acest scop în Piaţa de vechituri, cel puţin până la orele amiezii nu a fost sacrificat niciun miel. Măcelarii au refuzat să se apuce de treabă invocând faptul că reprezentanţii Administraţiei Domeniului Public ar fi cerut o taxă suplimentară de 3-4 lei pentru fiecare miel sacrificat. Ei spun că li s-ar fi cerut copii după buletinele de identitate tocmai în acest scop. În cele din urmă, viceprimarul Radu Roca s-a deplasat la faţa locului şi a lămurit situaţia.

    Niciun miel sacrificat până la amiază
    Acţiunea de sacrificare a mieilor trebuia să înceapă ieri la ora 9.00. În Piaţa de vechituri au fost aduşi spre vânzare circa 60 de miei pentru care crescătorii cereau 15 lei/kg viu. În piaţă şi-au făcut apariţia şi câţiva sătmăreni care mai mult se interesau de preţuri, însă au fost doi-trei care şi-ar fi dorit să şi cumpere. Chiar dacă doi sătmăreni şi-au cumpărat miel din Piaţa de vechituri, nu au avut posibilitatea să-i sacrifice deoarece măcelarii refuzau să facă acest lucru din cauza faptului că, spuneau ei, li s-ar fi cerut o taxă de 3-4 lei pentru fiecare miel sacrificat din partea ADP-ului.

    Măcelarii spun că li s-au cerut copii după buletinele de identitate tocmai ca mai apoi să fie taxaţi, situaţie în care au refuzat să se apuce de treabă. Aceştia au mai adăugat că nu ar fi avut posibilitatea ca din cei 25 de lei percepuţi pentru sacrificarea mieililor, să mai achite o taxă de 3-4 lei pentru fiecare miel. La faţa locului a apărut şi directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuţa, care a afirmar că punctul de sacrificare corespunde din punct de vedere sanitar veterinar, iar neînţelegerile dintre măcelari şi ADP nu sunt de competenţa instituţiei pe care o conduce. Astfel, cel puţin până la orele amiezii nu a fost sacrificat niciun miel. Cei care în această perioadă şi-au cumpărat miei i-au dus acasă vii. Deşi iniţial preţul mieilor era de 15 lei/kg viu, în cele din urmă preţul a scăzut la 14 lei/kg şi încă se mai putea negocia.

    Viceprimarul Roca lămureşte situaţia
    În jurul orei 12.00, la punctul de sacrificare din Piaţa de vechituri şi-a făcut apariţia viceprimarul Radu Roca, care a lămurit imediat situaţia. Acesta le-a explicat măcelarilor că acele copii după actele de identitate sunt folosite doar pentru a avea o evidenţă a celor care prestează această activitate pentru a ţine sub control materialele nefolosibile rezultate în urma sacrificării mieilor. “Trebuie să ţinem sub control bolile astfel că trebuie să avem o evidenţă clară a sacrificărilor şi a materialelor rezultate în urma acestei activităţi. Copiile după actele de identitate sunt solicitate pentru ca ADP să aibă o adresabilitate. Nu este vorba despre nicio taxă suplimentară”, i-a liniştit viceprimarul pe măcelari.

    După vizita lui Radu Roca, măcelarii au predat copiile după actele de identitate reprezentanţilor ADP prezenţi în Piaţa de vechituri, după care s-au apucat de treabă.

    Vânzările din Piaţa de vechituri nu au fost foarte mari ieri, însă fermierii sătmăreni spun că se aşteaptă la vânzări mai mari în zilele de joi şi vineri. Sătmărenii, în schimb, spun că preţul este destul de mare şi mai aşteaptă să scadă la 10 lei/kg viu.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE