More

    Stranieri mai mulţi şi mai înghesuiţi

    petea

    Românii plecaţi la muncă în străinătate se întorc în număr mai mare în ţară faţă de alţi ani cu ocazia Paştelui. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că în acest an ortodocşii şi catolicii sărbătoresc deodată Paştele. În schimb, se asociază mai multe familii sau apelează la microbuze pentru a-şi reduce cheltuielile de transport. Spre deosebire de anii precedenţi, când aproape fiecare familie revenea în ţară cu maşina proprie.

    Trafic crescut în Vama Petea
    Anul trecut, în Vinerea Mare, pe sensul de intrare în ţară în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Petea s-au prezentat 1.159 de persoane. În cursul zilei de ieri, prin PTF Petea au intrat 2.835 de persoane. La un simplu calcul, reiese o creştere a traficului cu 144% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Criza economico-financiară îşi spune cuvântul asupra modului în care românii plecaţi la muncă în străinătate se reîntorc acasă de Paşte. Pentru a economisi bani, aceştia revin în ţară îmbarcându-se mai multe familii într-o singură maşină. Autoturismele de tip VAN sunt preferate de stranieri, alături de tradiţionalele microbuze. În timp ce anul trecut înainte de Paşte cele 1.159 de persoane care au intrat în ţară erau îmbarcate în 767 de mijloace de transport, cele 2.835 de persoane care s-au reîntors ieri în ţară prin PTF Petea erau îmbarcate în 523 mijloace de transport. În concluzie, reiese o medie de aproape şase călători într-un mijloc de transport.

    Aglomeraţie pentru câteva ore
    Cel mai mare aflux de călători s-a înregistrat ieri dimineaţă, poliţiştii de frontieră fiind obligaţi să lucreze pe trei benzi la intarea în ţară. Potrivit şefului PTF Petea, comisarul Adiel Babici, aglomerarea s-a produs din cauza unui accident care a avut loc pe autostrada M3 din Ungaria. Printre românii care au intrat în această perioadă în ţară s-au aflat numeroşi sătmăreni, în special oşeni. După câteva ore, traficul a revenit la valori normale, poliţiştii de frontieră lucrând pe o singură bandă pe sensul de intrare în ţară. Poliţiştii de frontieră se aşteaptă ca traficul să crească din nou începând de marţi, când stranierii se vor reîntoarce în ţările în care şi-au găsit locuri de muncă.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE