More

    Criză de personal în secţiile de votare din Satu Mare

    parla

    Secţiile de votare pentru alegerile parlamentare din Colegiul Uninominal nr. 2 din municipiul Satu Mare se confruntă cu o acută lipsă de personal. Până ieri, din cele 56 de posturi de preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare, erau ocupate doar 14, fără să mai fie pus la socoteală că în fiecare secţie de votare ar mai trebui să existe câte un membru de rezervă. Prefectul face apel la cetăţeni să îşi depună candidaturile pentru ocuparea acestor posturi.

    Apel la cetăţeni
    În cadrul şedinţei de instruire de ieri cu primarii şi secretarii de comune din Colegiul Uninominal nr.2 privind organizarea alegerilor parţiale parlamentare, prefectul Eugeniu Avram a făcut un apel la cetăţeni să îşi depună candidaturile pentru funcţiile de preşedinte şi locţiitor al preşedintelui pentru secţiile de votare din municipiul Satu Mare. Din cele 56 de posturi disponibile în cele 26 de secţii de votare de pe raza municipiului Satu Mare, până ieri erau ocupate doar 14. “Persoanele care îndeplinesc condiţiile necesare sunt rugate să-şi depună cererile atât la Instituţia Prefectului cât şi la Primăria Satu Mare. Fac un apel la toţi cetăţenii să se implice pentru buna desfăşurare a acestui proces electoral”, a declarat prefectul.

    Pentru a ocupa una din aceste funcţii, candidaţii trebuie să fie apolitici şi să mai fi participat la cel puţin un scrutin electoral sau să participe la şedinţele de instruire organizate de Prefectură. Pe lângă cererea tip, la dosar se depun copii după actul de identitate şi diploma de studii (se cere cel puţin studii medii).
    De asemenea, primarilor li s-a atras atenţia că secretarii de primării nu pot ocupa niciuna din aceste funcţii, lucru pe care edilii îl ştiau deja afirmând că au luat măsurile necesare. Din fericire, secţiile de votare din mediul rural nu se confruntă cu această problemă.

    Recomandări pentru organizarea scrutinului electoral
    La această şedinţă a fost prezent şi preşedintele Biroului Electoral Judeţean pentru alegerile parţiale parlamentare din Colegiul Uninominal nr. 2, Gelu Coman, care le-a spus primarilor şi secretarilor prezenţi că nu sunt elemente semnificative de noutate faţă de alte scrutine electorale. “Pentru lămuriri şi sfaturi vă stăm la dispoziţie, dar având în vedere experienţa altor alegeri ne putem baza pe experienţa voastră”, a mai adăugat Gelu Coman.

    De asemenea, prefectul le-a recomandat primarilor să organizeze secţiile de votare în aceleaşi clădiri cu cele pentru alegerile europarlamentare, însă în spaţii diferite, tocmai pentru a se reduce din cheltuieli şi a nu-i pune pe oameni pe drumuri. “În acest fel, pentru pază vom avea nevoie de mai puţini oameni. Chiar şi în aceste condiţii vom solicita ajutor din afara judeţului”, a mai spus prefectul Eugeniu Avram.

    Pentru alegerile parţiale parlamentare care vor avea loc în data de 25 mai, odată cu cele europarlamentare, în Colegiul Uninominal nr. 2 din judeţul Satu Mare, care cuprinde o parte din municipiul Satu Mare şi comunele Apa, Culciu, Medieşu-Aurit, Odoreu, Păuleşti, Valea Vinului şi Viile Satu Mare, vor fi organizate 64 de secţii de votare, din care 28 pe raza municipiului reşedinţă de judeţ.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE