More

    Au început pregătirile pentru Sâmbra Oilor

    sambra

    Mii de oameni sunt aşteptaţi pe data de 4 mai pe dealul de la Huta Certeze – Moişeni, acolo unde va avea loc cea de-a 58 ediţie a Sâmbrei Oilor. Pregătirile pentru eveniment sunt deja în toi, prefectul Eugeniu Avram şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, întâlnindu-se ieri cu reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate pentru a pune la punct ultimele detalii. Potrivit unor surse, la eveniment sunt aşteptaţi cei mai importanţi lideri politici naţionali.

    Sâmbra Oilor, la ediţia cu numărul 58
    Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a început pregătirile pentru cea de-a 58-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti “Sâmbra Oilor”, care se desfăşoară pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni, duminică, 4 mai, începând cu ora 12:00. “Trebuie să fim pregătiţi pentru acest eveniment care a ajuns la a 58-a ediţie. Oricum, nu sunt nişte chestiuni noi, nu am discutat nişte noutăţi, fiecare instituţie ştie ce are de făcut. Este un eveniment organizat de către Consiliul Judeţean, finanţat integral prin Centrul de creaţie, şi organizat alături de Primăria Certeze şi Instituţia Prefectului. Cum spuneam, Consiliul Judeţean alocă integral finanţarea necesară acestui eveniment. Fiind un eveniment care se desfăşoară pe suprafaţa Primăriei Certeze este clar că trebuie implicată şi administraţia locală de acolo. Iar Instituţia Prefectului este implicată pentru că toate aceste instituţii de control şi de asigurare a liniştii şi ordinii publice, toate aceste instituţii ne ajută în fiecare an pentru buna desfăşurare a acestui eveniment”, a precizat Adrian Ştef. Conform aceleiaşi surse, evenimentul este promovat prin Autoritatea Naţională pentru Turism.

    Sărbătoare unică în ţară
    Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, a prezentat ieri, în linii mari, programul artistic al acestei sărbători câmpeneşti unice la nivel naţional. “Ca de obicei, manifestare va începe cu obiceiul măsurişul laptelui. Cel care, de fapt, marchează începutul sărbătorii Sâmbrei. După care vor evolua pe scenă formaţiile folclorice, în primul rând, cele din zona Oaşului. Sânzienele şi Oaşul din Negreşti Oaş, Măgura din Târşolţ, Grupul din Bixad, Grupul Folcloric Oşenesc de la Tarna Mare, care este mai nou înfiinţat şi ne bucurăm că avem şi acolo. De la Turţ. Vom avea şi formaţii codreneşti, Cununiţa, Ceatăra din Carei. Dar, important cred că este ca lumea să ştie că această sărbătoare unică în ţară este o sărbătoare a oşenilor, un obicei pascal foarte vechi, preluat, probabil, din antichitate şi este legat de un obicei străvechi, cel al păstoritului.

    Concret, pe scena de la Huta Certeze -Moişeni vor evolua Maria Tripon cu Oaşul şi Sânzâienele, Maria Petca Poptean şi Ansamblul Măgura din Târşolţ, Ansamblul “Cetatea Codrului’’ Ardud, Ţâpuritoarele din Racşa, Ansamblul din Tarna Mare, Ceatăra Carei, Ansamblul din Turţ, Ciobănaşul Drăguşeni, Ţâpuritoarele din Bixad – împreună cu Irinca Man, Ansamblul Vama Ardeleana şi Nicu Pop, Vlad Crasnai, Petrică Zele şi Cununa Oaşului, Cununiţa Satu Mare, Vlad Doroş şi alţii.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE