More

    Clanurile rome ale Sătmarului

    arestare

    Unde-i unul nu-i putere. Acest lucru l-au constatat mai multe familii de romi din judeţul nostru. Pentru a-şi desfăşura cât mai eficient activităţile infracţionale, câţiva romi au înfiinţat adevărate clanuri, bazate în special pe relaţii de rudenie. Activităţile acestor clanuri acoperă aproape întreaga gamă de infracţiuni prevăzute de Codul Penal. De la cămătărie, şantaj, înşelăciuni, contrabandă, trafic de migranţi, inclusiv furturi din depozitele de ţigări ale altor contrabandişti. Datorită acţiunilor hotărâte din ultima vreme, poliţiştii au reuşit să-i pună cu botul pe labe pe majoritatea liderilor acestor clanuri. Liderii clanului Bia au fost reţinuţi chiar alaltăieri pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi violare de sediu profesional.

    Liderii clanului Bia, reţinuţi pentru şantaj
    Un astfel de clan rom este cel coordonat de Ionel Rostaş, poreclit Bia, secondat de fiul său, Ionel Rostaş jr., zis Biuţa. Pozând în samsari de animale, în special de cai, membrii acestui clan colindă târgurile din judeţ, înşelând ţăranii creduli la număratul banilor. De asemenea, clanul câştigă sume importante de bani din vânzarea de maşini cu probleme, ale căror acte nu sunt tocmai în regulă. Bia şi Biuţa au fost reţinuţi joi de poliţişti sub acuzaţia de şantaj şi de violare de sediu profesional. Potrivit unor surse judiciare, Bia şi Biuţa au şantajat un avocat sătmărean, fost procuror, cerându-i să le restituie suma de 5.000 de euro dintr-un onorariu de 10.000 de euro. Cei doi s-ar fi supărat pe avocat că nu a reuşit să rezolve ca Biuţa să scape de închisoare într-un dosar în care era judecat pentru omor din culpă. Speriat de ameninţările cu moartea proferate de cei doi interlopi la adresa sa şi a membrilor familiei sale, avocatul sătmărean i-a denunţat pe cei doi poliţiştilor.

    Procurorii au decis să nu îi mai prezinte judecătorilor în vederea emiterii de mandate de arestare pe numele lui Ionel Rostaş şi Ionel Rostaş jr., dispunând cercetarea celor doi sub control judiciar pentru 30 de zile.

    Ramurile clanului Bogdan
    Cel mai periculos clan din judeţ, potrivit poliţiştilor sătmăreni, este clanul Bogdan. O ramură a clanului, coordonată de interlopul Nicolae Bogdan, cel care anul trecut şi-a ucis soţia în bătaie, este specializată în cămătărie şi şantaj. Liderul clanului a fost arestat în octombrie 2013, alături de complicii săi Istvan Artur Vadasz, Iuliana Vadasz şi Ilona M., pentru săvârşirea infracţiunilor de cămătărie şi şantaj. Potrivit poliţiştilor, aceştia acordau împrumuturi cu dobândă între 10% şi 100% pe lună, iar ulterior procedau la ameninţarea şi şantajarea persoanelor împrumutate pentru recuperarea banilor împrumutaţi şi a dobânzilor aferente. La câteva zile după ce a ieşit din arest, la mijlocul lunii noiembrie, Nicolae Bogdan şi-a omorât în bătaie soţia.

    O altă ramură a clanului, specializată pe contrabandă, este coordonată de Petru Bogdan, verişor cu Nicolae Bogdan. Gruparea se ocupă cu comercializarea ţigărilor ucrainene de contrabandă în zona Pieţei Someş. De fapt, acesta deţine monopolul comerţului cu ţigări de contrabandă în zona respectivă a Sătmarului. Gruparea sa este cea care asigură aprovizionarea cu marfă a vânzătorilor de ţigări ucrainene din Piaţa Someş şi din zona înconjurătoare şi spre care se îndreaptă cea mai mare parte a profiturilor înregistrate de pe urma contrabandei. Celelalte patru clanuri cuprind interlopi mai puţin cunoscuţi opiniei publice, dar cel puţin la fel de periculoşi precum cei pomeniţi anterior. Majoritatea lor posedă sume importante de bani şi nu scapă nicio ocazie de a se lăuda cu pilele şi cunoştinţele lor din cadrul sistemului.

    Tona, lider de clan în Carei
    Un alt clan rom îşi desfăşoară activitatea în zona Careiului, fiind coordonat de Lakatos Andrei, poreclit Tona. În trecut, acesta a fost implicat în traficul cu migranţi, fiind prins şi condamnat la închisoare cu executare. După eliberare, acesta a fost suspectat de poliţişti că ar sta în spatele unei grupări de hoţi din locuinţe, care au dat zeci de spargeri în zona Careiului. Împreună cu Csokor Lorand, Tona a şantajat în 2011 un om de afaceri bucureştean, stabilit în Moftin, cerându-i suma de 50.000 de euro pentru a nu face publice o serie de înregistrări compromiţătoare în care acesta apărea în compania unor prostituate minore. Poliţiştii le-au întocmit dosar penal celor doi pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, şantaj, port ilegal al cuţitului şi contrabandă. Tona şi complicele său au fost arestaţi, iar apoi au fost condamnaţi la închisoare cu executare.

    Andrei Lakatos şi-a reluat preocupările infracţionale imediat după eliberare. Acesta s-a axat pe jefuirea depozitelor clandestine ale diverselor reţele de contrabandişti care acţionează pe raza judeţului nostru, în special în zona Halmeu-Porumbeşti. În toamna anului trecut, Tona a fost scos de poliţiştii careieni din mâinile unor bătăuşi tocmiţi să-i aplice o corecţie fizică de către contrabandiştii pe care i-a dijmuit. A scăpat ca prin urechile acului datorită intervenţiei prompte a oamenilor legii. În cursul anului 2008, gruparea coordonată de Tona a jefuit consecvent depozitele de ţigări ale mai multor grupări de contrabandişti din Halmeu şi din Porumbeşti. Sătui de pagubele produse de careieni, contrabandiştii au organizat o acţiune de anvergură în vederea răzbunării, în care au fost implicaţi mafioţi ucraineni şi bătăuşi aduşi din Ungaria.

    Un alt clan de romi care ridică probleme poliţiştilor sătmăreni este clanul Gyapjas din Turulung. Membrii acestui clan au devenit celebri din cauza scandalurilor violente pe care le provoacă, mascaţii fiind obligaţi să intervină de nenumărate ori pentru aplanarea conflictelor iscate. Un clan asemănător s-a format şi în localitatea Cidreag, membrii acestuia fiind implicaţi în activitatea de contrabandă.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE