More

    Interesul UE, interesul Rusiei

    Războiul comercial ruso-ucrainean se extinde cu ricoşeul inevitabil al ostilităţilor în direcţia UE. După ce Gazprom a scumpit gazul livrat Ucrainei la 485 dolari/1000 mc (în loc de 268 dolari/1000 mc, cât convenise fostul preşedinte Ianukovici în decembrie trecut), iar Ucraina a explicat, pentru urechile europenilor, că nu poate plăti un asemenea preţ fiindcă îi periclitează capacitatea de a asigura tranzitul normal al gazului spre Europa. Kievul a marcat şi ratarea de către Naftogaz a scadenţei de plată a datoriei de 2,2 mld dolari către Gazprom la 7 aprilie.

    Vladimir Putin a transmis o scrisoare liderilor din ţările UE care cumpără gaz rusesc, în frunte cu Germania şi Italia, avertizându-i că s-a ajuns la un stadiu “critic” al impasului doctrinei ucrainene cu posibile consecinţe asupra tranzitului de gaze spre Europa.

    Putin declarase anterior că Rusia nu poate continua la infinit să subvenţioneze economia în faliment a Ucrainei şi că această răspundere ar trebui să o preia acum SUA şi UE, care au recunoscut noile autorităţi de la Kiev, “dar n-au dat până acum niciun dolar ca să susţină economia ţării”, pe când Rusia nu recunoaşte noile autorităţi, dar în schimb susţine economia vecină cu “sute de milioane şi miliarde”. În decembrie, Rusia a oferit Ucrainei 3 mld dolari din împrumutul preconizat de 15 mld dolari, precum şi un discount de 33% la preţul gazelor deşi Ucraina nu mai reuşise de la începutul anului 2013 să achite gazul primit.

    Datoria totală a Ucrainei, către Rusia, inclusiv factura la gaze, se ridică la 16,6 mld de dolari, conform premierului rus Dmitri Medvedev. Scrisoarea lui Putin către cumpărătorii europeni de gaz rusesc a venit ca o confirmare ironică a zicerii, îndelung criticate în presa est-europeană, a lui Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, care s-a opus instituirii de noi sancţiuni economice contra Rusiei, amintind cu sinceritate dezarmantă de existenţa intereselor comune între UE şi Rusia: “Care este interesul Rusiei? Să exporte energie. Care este interesul UE? Să cumpere energie la preţuri rezonabile”.
    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE