More

    Ardudul se pregăteşte de o frumoasă sărbătoare folclorică

    ardud

    Sute de artişti, consacraţi sau în curs de afirmare, vor evolua duminică la Ardud pe scena celei de a doua ediţii a Festivalului Folcloric “Cetatea Codrului”, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul local Ardud, având ca partener Consiliul Judeţean Satu Mare. Iubitorii de folclor îi vor putea urmări, printre alţii, pe Petrică Mureşan, Nicolae Sabău, Sava Negrean Brudaşcu sau Cristian Pomohaci.

    Scopul festivalului, păstrarea tradiţiilor
    Primarul oraşului Ardud, Ovidiu Duma, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de prezentare a manifestării, că festivalul are ca scop păstrarea tradiţiilor populare româneşti din zona Codrului. “Ne aflăm la a doua ediţie a Festivalului, după ce prima a fost o reuşită. Manifestarea are ca scop păstrarea tradiţiilor populare româneşti din zona Codrului, să păstrăm folclorul autentic. Vor fi prezenţi o serie de interpreţi de muzică populară consacraţi, astfel că îi invităm pe toţi ardudanii şi sătmărenii să participe la acest festival”, a precizat primarul Ovidiu Duma, care a mai adăugat că scena va fi amplasată la poalele cetăţii din Ardud.

    Directorul Casei de Cultură “Dr. Augustin Mircea” din Ardud, Mircea Câcu, a afirmat că festivalul este mai diferit decât cele şablon, structurat pe trei secţiuni, şi că se vrea un festival cu consistenţă astfel încât să nu fie transformat într-o sărbătoare câmpenească. “Festivalul este structurat pe trei secţiuni. Va fi organizat un simpozion, vor avea loc recitalurile folclorice şi vom pune în valoare şi meşteşugurile în cadrul unui târg la care şi-au anunţat participarea circa 20 de meşteşugari din judeţ şi din ţară”, a mai afirmat Mircea Câcu.

    Peste 300 de artişti
    Festivalul va începe sâmbătă, de la ora 17.00, cu un simpozion pe teme folclorice intitulat “Tradiţia – necesitate identitară şi clişeu cultural”, avându-i ca lectori pe Grigore Leşe, Nicolae Sabău şi Felician Pop.

    Duminică, manifestările vor debuta de la ora 12.00 cu o paradă a portului popular, urmată, o oră mai târziu, de deschiderea oficială şi de recitalul Corului bărbătesc din Finteuşu Mare. Între orele 14.00 şi 17.00 vor evolua o serie de ansambluri folclorice sătmărene printre care cele din Ardud, Tarna Mare, Negreşti Oaş, Carei şi din Cerna (Ucraina).

    Interpretul Nicolae Sabău va urca pe scenă în jurul orei 17.00, fiind urmat de Diana Cârlig (17.30), Dumitru Dobrican şi Dănţăuşii din Groşi (ora 18.00), Petrică Mureşan şi Ansamblul Folcloric “Horile Sătmarului” (ora 19.00). Spectacolul va fi încheiat de Ansamblul “Transilvania” care-i va avea ca invitaţi de onoare pe Sava Negrean Brudaşcu şi Cristian Pomohaci. În total, peste 300 de artişti vor evolua pe scena Festivalului Folcloric “Cetatea Codrului”. Potrivit primarului Ovidiu Duma, costurile organizării festivalului se ridică la circa 40.000 de lei, din care câte 15.000 de lei din partea Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local, restul fiind sponsorizări.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE