More

    Dosarul Electronic de Sănătate, operaţional în Satu Mare

    dosar

    Dosarul Electronic de Sănătate (DES), în care vor fi stocate datele clinice ale pacientului, este operaţional la nivelul judeţului Satu Mare, implementarea sistemului informatic integrat fiind asigurată de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare, Georgeta Pop, alături de directorul Direcţiei relaţii contractuale din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, Mihaela Curta. La eveniment a participat şi preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, care a acuzat faptul că medicii de familie vor avea mai mult de suferit din cauza acestui sistem, care va genera o pierdere de timp în consultul pacienţilor.

    Un sistem unicat în Europa
    Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, a precizat că proiectul privind Dosarul Electronic de Sănătate este primul din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european în domeniul sănătăţii. Astfel, Dosarul Electronic, co-finanţat prin fonduri europene, reprezintă o nouă verigă în demersurile de informatizare a serviciilor oferite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Acest nou sistem, care a devenit operaţional, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări. Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o bază necesară în decizia actului medical.

    Informaţii vitale prin DES
    Directorul CJAS Satu Mare a dat asigurări că proiectul este unul de mare complexitate tehnologică – prin furnizarea de servicii on-line pentru asiguraţi şi prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate şi confidenţialitate a datelor, de mare complexitate medicală – prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple, cât şi de organizare – prin colaborarea prestatorilor de servicii de sănătate publică din România. Dosarul Electronic de Sănătate va asigura stocarea datelor clinice ale pacientului, care acoperă întreaga durată de viaţă a acestuia, suportul pentru furnizarea exactă, completă şi la timp a informaţiilor prin sistemul on-line care funcţionează permanent. De asemenea, acesta va asigura accesul privat şi securizat la datele puse la dispoziţie în DES utilizând cardul de sănătate, dar şi conectarea cu alte sisteme. Concret, după introducerea Dosarului Electronic, timpul pentru accesul la informaţii medicale necesare în situaţii de urgenţă va fi redus substanţial.

    Scepticism la Colegiul Medicilor
    Preşedintele Colegiului Medicilor Satu Mare, Călin Bumbuluţ, a acuzat faptul că medicii de familie vor avea mai mult de suferit din cauza acestui sistem, care va genera o pierdere de timp în consultul pacienţilor. Mai exact, Călin Bumbuluţ afirmă că cel puţin jumătate din timpul alocat consultării unui pacient va fi pierdut prin accesarea acestor sisteme electronice. “În România, mai exact în mediul rural, 40% din oamenii care locuiesc la sate nu au toaletă, dar au dosar electronic de sănătate. Indiferent de părerile noastre, vom observa cu circumspecţie acest proiect, care nu ne aparţine. Sperăm să nu se împieteze actul medical”, a concluzionat sarcastic Călin Bumbuluţ.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE