More

    Toxiinfecţie alimentară la Grădiniţa din Medieşu Aurit

    toxi

    Un nou caz de toxiinfecţie a fost înregistrat miercuri seara la Grădiniţa cu Program Prelungit din Medieşu Aurit. 14 preşcolari de la această unitate de învăţământ au ajuns miercuri seara la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Satu Mare cu simptomele unei toxiinfecţii alimentare. Opt dintre copii au rămas internaţi pe Secţia de Boli Infecţioase.

    Opt copii internaţi
    Copiilor a început să li se facă rău miercuri după-amiază, iar 46 dintre aceştia au fost duşi la dispensarul din comună. În urma consultaţiilor, 14 copii au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean Satu Mare. Copiii au început să acuze stări de rău după ce au servit masa de prânz, mâncare primită de la o firmă de catering din Satu Mare. Potrivit părinţilor, copiii au servit un meniu alcătuit din supă de carne iar la felul doi, ficat de pui cu piure de cartofi.

    Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian, ne-a declarat că miercuri seara, în intervalul orar 19.00-23.30 s-au prezentat la UPU 14 copii cu vârste cuprinse între 1 an şi 11 luni şi 6 ani şi şase luni acuzând greţuri, vărsături şi diaree. “Pentru opt dintre copii cu forme uşoare de deshidratare s-a luat măsura internării la Secţia de Boli Infecţioase iar ceilalţi şase au fost lăsaţi acasă”, a declarat Demian.

    Imediat după anunţarea evenimentului, la nivelul SJU Satu Mare s-a constituit o echipă operativă alcătuită din conducerea Spitalului şi medici pediatri cu specialitatea boli infecţioase. Evenimentul a fost adus la cunoştinţa Consiliului Judeţean şi Prefecturii, iar şefii acestor instituţii, preşedintele Adrian Ştef, respectiv prefectul Eugeniu Avram, au fost la spital pentru a se interesa de starea de sănătate a copiilor.

    Din cei opt copii internaţi miercuri seara, şase au fost externaţi ieri, în timp ce doi au rămas în continuare sub supraveghere medicală. “Cei şase au fost externaţi pentru că starea lor de sănătate s-a ameliorat. Ceilalţi doi rămân în continuare sub supraveghere medicală pentru a împiedica deshidratarea lor, mai ales că sunt foarte mici. Viaţa lor este, însă, în afara oricărui pericol”, a mai precizat Demian.

    Anchetă pentru depistarea vinovaţilor
    Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au deschis o anchetă în acest caz, iar bucătăria firmei care a livrat mâncarea, Restaurantul “Micul Paradis” din Medieşu Aurit, a fost sigilată. Specialiştii au prelevat probe din mâncarea livrată copiilor urmând să facă analizele de laborator care se impun.

    Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, a precizat că o echipă mixtă formată din reprezentanţii celor două instituţii s-a deplasat ieri după-amiază la Medieşu Aurit pentru a verifica la faţa locului atât condiţiile în care a fost făcută mâncarea cât şi în care a fost distribuită preşcolarilor. “Până la finalizarea analizelor de laborator nu ne putem pronunţa. Există anumite suspiciuni, dar trebuie să aşteptăm rezultatele acestor analize”, a mai precizat Dumuţa.

    Acesta este cel de-al doilea caz de toxiinfecţie alimentară din acest an în şcolile din judeţ. Vă reamintim că la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, 46 de copii de la Şcoala Generală din Odoreu au ajuns la spital după ce au consumat lapte alterat.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE