More

    Sute de hectare de teren, în pericol de inundare

    prefectura

    Zeci de persoane au revendicat şi au primit sute de hectare de teren agricol în zonele unor lacuri desecate, an de an alegându-se cu culturile distruse din cauza inundaţiilor. Pentru a găsi o soluţie la această problemă, prefectul Eugeniu Avram i-a invitat ieri la sediul instituţiei pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Satu Mare, Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Satu Mare şi pe primarii din comunele Supur, Andrid şi Halmeu. Concluzia: oamenii nu puteau fi puşi în posesie în acele zone, întrucât acestea se află în proprietatea statului. Soluţia: despăgubirea agricultorilor păgubiţi.

    Agricultură pe fundul lacului la Andrid
    După ce în anii `70 autorităţile vremii au decis să asaneze un lac de pe raza comunei Andrid, obţinându-se astfel o suprafaţă de teren de 706 hectare, cu destinaţie agricolă, în anii `90, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar a decis să împroprietărească zeci de persoane în acea zonă. Doar că, în fiecare an, terenurile se inundă în fiecare primăvară, culturile agricole fiind în mare parte compromise. Ca urmare a presiunilor exercitate de agricultori, care cer anual despăgubiri, primarul comunei Andrid, Papp Tibor, a solicitat la rândul său sprijinul Instituţiei Prefectului. “În fiecare an, după ploile din prima parte a anului agricultorii din zonă se confruntă cu inundarea terenurilor, apa degajându-se doar prin luna august. Nicio firmă de asigurare nu încheie poliţe pe acele zone fiindcă sunt unele de risc, iar oamenii nu îşi pot recupera pagubele. Cer sprijinul Instituţiei Prefectului în acest sens, pentru a găsi o soluţie împreună”, a declarat primarul Papp Tibor.

    Agricultorii din Andrid se simt discriminaţi
    Primarul comunei Andrid, Papp Tibor, susţine că agricultorii din zonă se simt discriminaţi pentru faptul că digurile din zona comunei reţin apa pe raza localităţii, astfel încât cei din Andrid se confruntă anual cu inundaţii. La polul opus, localităţile din aval sunt protejate de viituri, edilul şef solicitând echilibrarea situaţiei. “Oamenii din Andrid se simt discriminaţi, pentru că îi protejăm doar pe cei din aval pe spatele nostru, al celor din Andrid. Nu este nici pe departe corectă această situaţie, fiindcă sunt agricultori în comună care au teren doar în acel polder şi au mereu probleme cu inundaţiile. Ar trebui făcut ceva. Noi le-a mai redus impozitele, în baza Codului Fiscal, dar oamenii nu se mulţumesc doar cu atât. Se simt nedreptăţiţi de această situaţie”, s-a plâns primarul Papp Tibor.

    Statul se simte păgubit
    Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Satu Mare şi cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare au zâmbit ironic la solicitarea primarului comunei Andrid, Papp Tibor. Aceştia au acuzat faptul că oamenii respectivi nu puteau intra în posesia terenurilor în cauză, fiindcă aceste suprafeţe s-ar afla de drept în proprietatea statului român. Concret, reprezentanţii ANIF şi cei ai SGA au acuzat Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar de abuz. “Acolo s-au efectuat lucrări de interes naţional, iar terenul se află de drept în proprietatea statului şi nu ştim cum s-au putut retroceda. Mai ales că se ştia că zona este inundabilă. Noi nu putem interveni să eliminăm apa pentru că s-ar produce distrugeri mai mari în alte localităţi”, au precizat reprezentanţii ANIF Satu Mare.

    Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare, colonelul Gheorghe Dan, a precizat că nu este normală situaţia existentă în Andrid, invocând o serie de legi care ar stipula că acele terenuri ar trebui cedate în favoarea statului, fiind vorba despre un interes naţional.

    Prefectul Avram intervine
    Prefectul Eugeniu Avram le-a promis oamenilor din Andrid, prin primarul Papp Tibor, că va interveni pentru a-i ajuta. Astfel, s-a pus la punct un sistem de alertare şi de evaluare a pagubelor produse de inundaţii, astfel încât oamenii să nu mai fluiere an de an a pagubă. Mai mult, prefectul Eugeniu Avram a precizat că va interveni şi pentru a-i despăgubi pe agricultorii ale căror culturi sunt distruse de animalele sălbatice, în special de mistreţi.

    Ucrainenii inundă Halmeul
    Primarul comunei Halmeu, Incze Lajos, i s-a plâns ieri prefectului Eugeniu Avram de faptul că terenurile aflate pe raza comunei sunt inundate în mod repetat după ce autorităţile ucrainene au decis să astupe sistemul de drenare al apelor. Mai exact, autorităţile ucrainene au decis ridicarea nivelului de pământ, astfel încât să nu mai aibă pantă dinspre România, protejându-se de revărsările de apă pe spatele locuitorilor din Halmeu. “Noi avem probleme cu terenurile de după baraj, pentru că ucrainenii au astupat la ei, iar acum, în caz de nevoie, nu se poate da drumul la apa din baraj”, s-a plâns primarul Incze Lajos. Situaţia a fost confirmată de oficialii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Satu Mare, care au precizat că partea ucraineană nu mai are pantă. Prefectul Eugeniu Avram a precizat că este la curent cu această problemă, formulând mai multe solicitări atât către Ambasada Ucrainei cât şi către Ministerul de Externe al României. “Am făcut notă către Ministerul de Externe şi către Ambasada Ucrainei şi aşteptăm o reacţie”, a precizat prefectul Eugeniu Avram.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE