More

    Măsuri speciale în vămile româneşti

    vama_petea

    Aglomeraţie mare în ultimele zile în vămile Petea şi Urziceni. Începând de alaltăieri, fiecare persoană şi fiecare mijloc de transport care intră sau iese din ţară sunt introduse în evidenţa informatizată. Măsura a dus la crearea unor cozi interminabile în vămi, atât pe sensul de intrare în ţară cât şi pe cel de ieşire. Poliţiştii de frontieră s-au mobilizat pentru a reduce timpii de aşteptare, însă implementarea în baza de date presupune mai mult timp decât controlul formal al actelor de identitate care se practică în mod curent după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Timpii mari de aşteptare provoacă nemulţumirea cetăţenilor, în special a comercianţilor care duc şi aduc mărfuri perisabile din judeţul învecinat din Ungaria, Szabolcs- Szatmar- Bereg.

    Cozi şi nervi în vămi
    Începând de luni dimineaţă, în vămile Petea şi Urziceni s-au format cozi lungi pe ambele sensuri, atât la ieşirea din ţară cât şi la intrare. Zeci de cetăţeni, nervoşi că trebuie să stea ore în şir la coadă, în timp ce în alte dăţi formalităţile durau cel mult câteva minute, ne-au semnalat situaţia specială de-a lungul zilelor de luni şi marţi. Oamenii nu înţelegeau scopul măsurilor speciale. “La ce naiba am mai intrat în UE, dacă acum trebuie să stăm la coadă ore în şir? Unde este libera circulaţie de care se face atâta paradă? Nici acum 10-15 ani nu existau asemenea cozi la graniţa cu Ungaria”, ne-a declarat la telefon un cetăţean care ne-a spus luni că stătea de trei ore la coadă pentru a ieşi din ţară prin Vama Petea.

    La fel de nemulţumiţi de măsurile speciale aplicate în vămi s-au declarat şi numeroase firme din Carei, firme din domeniul alimentaţie publice care şi-au creat o piaţă de desfacere în localităţile apropiate din Ungaria sau care se aprovizionează din Ungaria prin Vama Urziceni. “De parcă nu ne-ar ajunge controalele comune ale Vămii, Poliţiei Economice şi Gărzii Financiare, care verifică aceleaşi acte când intri în ţară cu marfă. Acum, trebuie să stăm şi mai mult timp la rând, până când ne bagă pe toţi în evidenţa informatizată. Dacă mi se strică marfa, nu mă despăgubeşte nimeni”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un comerciant care a aşteptat luni pentru a intra în ţară pe la Vama Urziceni. Coada se întindea până în localitatea ungară Valajj.

    Măsuri pentru reducerea timpilor de aşteptare
    Cauza aglomeraţiilor produse în vămile Petea şi Urziceni o constituie o dispoziţie a autorităţilor centrale. În decursul acestei săptămâni, vor fi implementate în sistemul de evidenţă electronică toate persoanele care intră şi ies din ţară, precum şi mijloacele auto în care sunt îmbarcate, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră sătmărene, inspectorul principal Oana Totoran. De asemenea, poliţiştii de frontieră efectuează controale mai amănunţite decât de obicei.Dispoziţia se aplică în toate vămile din România până la sfârşitul săptămânii.
    Poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Petea au luat măsuri speciale pentru a reduce timpii de aşteptare. “Am suplimentat personalul din Punctul de Trecere a Frontierei Petea, aducând oamenii de acasă. De asemenea, am suplimentat numărul de cititoare pentru actele de identitate. În plus, lucrăm pe două benzi pe ambele sensuri, iar în cazul în care coada devine foarte lungă pe vreun sens, deschidem imediat şi cea de-a treia bandă. Încercăm astfel să reducem timpii de aşteptare pe cât de mult putem”, ne-a declarat adjunctul şefului SPF Petea, comisarul Adiel Babici.

    Motive învăluite în mister
    Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră au refuzat să dezvăluie cauzele măsurilor speciale aplicate în toate vămile ţării. Unele surse susţin că ar fi vorba de o măsură care se aplică periodic în întreaga ţară. Însă unele surse susţin că există o legătură între această măsură şi situaţia tot mai tensionată din Ucraina, ameninţată de invazia trupelor ruseşti. Se pare că autorităţile române vor să aibă o imagine clară asupra străinilor care intră în ţara noastră. Probabil că nu doresc să aibă loc o adevărată invazie de turişti ruşi, intraţi în ţară chiar şi pe rute ocolitoare, cum s-a întâmplat înainte de Revoluţia din Decembrie 1989. Cu atât mai mult cu cât pe raza judeţului nostru se află o porţiune a frontierei cu Ucraina, care tinde să devină ţintă a agresiunii trupelor militare ruseşti.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE