More

    Premierul Ponta, impresionat de fabrica Draxlmaier

    Premierul Victor Ponta s-a declarat plăcut surprins de ceea ce a văzut la fabrica Draxlmaier, acesta fiind primul obiectiv vizitat ieri la Satu Mare în cadrul vizitei sale. Cu această ocazie, primul ministru al României a afirmat că astfel de investitori trebuie susţinuţi, adăugând că, în sprijinul lor, vor fi luate o serie de măsuri la nivel guvernamental.

    Cel mai mare investitor din judeţ
    La Draxlmaier, premierul Victor Ponta a fost întâmpinat de deputatul Octavian Petric, prefectul Eugeniu Avram, de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, susţinut de PNL, pentru alegerile parlamentare din Colegiul nr. 2, fostul europarlamentar Ovidiu Silaghi, dar şi de reprezentantul din Germania al firmei, Karl Wallner, directorul fabricii sătmărene, Ioan Hodrea, alţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, precum şi ai fabricii vizitate.

    În prima parte a întâlnirii, Karl Wallner a făcut o scurtă prezentare a firmei Draxlmaier, după care directorul de resurse umane, Nicoleta Carlugea, a precizat că firma a deschis primele fabrici în România în anul 1993 la Piteşti, iar în prezent funcţionează cinci astfel de unităţi de producţie la Braşov, Hunedoara, Timişoara, Piteşti şi Satu Mare. În prezent, fabricile Draxlmaier din România au peste 14.000 de angajaţi.

    Directorul Ioan Hodrea a prezentat fabrica din Satu Mare a concernului german, despre care a spus că este cea mai mare din grupul de firme Draxlmaier şi prin care s-au făcut cele mai mari investiţii cel puţin în judeţ, dacă nu cumva şi în partea de nord-vest a ţării. Doar anul trecut s-au făcut investiţii de 25 de milioane de euro. Fabrica din Satu Mare a fost înfiinţată în 1999 cu 28 de angajaţi, iar în prezent numărul acestora depăşeşte 6.900. Directorul Ioan Hodrea a mai afirmat că fabrica din Satu Mare produce cablaje electrice pentru industria auto, fiind, de altfel, singura din cadrul concernului german care produce cablaje electrice de mare tensiune. “Construim practic viitorul industriei în domeniul automobilelor electrice. Fabrica noastră este în continuă dezvoltare, astfel că în acest an vor mai fi create alte 600 de noi locuri de muncă”, a precizat directorul Ioan Hodrea.

    După aceste prezentări, premierul Victor Ponta, însoţit de oficialităţile judeţene şi locale, precum şi de conducerea fabricii, a vizitat cea mai nouă hală construită la Draxlmaier, fiindu-i prezentate facilităţile de care dispune fabrica din Satu Mare, capacitatea acestei întreprinderi de a atrage forţă de muncă, dar şi planurile de dezvoltare în viitorul apropiat.

    Astfel de companii trebuie sprijinite
    După ce a vizitat noua hală, ocazie cu care a stat de vorbă şi cu angajaţii, premierul Victor Ponta s-a declarat impresionat de cele văzute aici. “Este a treia fabrică Draxlmaier pe care o vizitez în România, după cele din Hunedoara şi Piteşti. Consider că Guvernul trebuie să mulţumească fiecărei companii care angajează cel puţin un om. În cazul Draxlmaier România trebuie să mulţumesc astfel de 14.000 de ori, iar unităţii din Satu Mare de 7.000 ori, cifră ce reprezintă numărul locurilor de muncă oferite sătmărenilor. Mă bucur să văd că aici, la Satu Mare, compania a decis să facă cele mai mari investiţii. Vorbim despre una dintre cele mai mari companii cu capital străin din România şi, foarte important, printre puţinele care nu au datorii la Fisc”, a declarat premierul Victor Ponta.

    Totodată, primul ministru a subliniat necesitatea investiţiilor masive în infrastructura de transport, amintind la acest capitol modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului Satu Mare. În contextul dezvoltării mediului de afaceri, primul ministru al României a amintit şi de eliminarea, începând cu data de 1 iunie, a impozitului pentru profitul reinvestit şi reducerea CAS. “Acest gen de companii merită sprijinite. De la 1 iunie profitul reinvestit va fi scutit de orice impozit şi vom scădea contribuţiile sociale, astfel încât taxarea muncii să fie mai competitivă şi mai redusă. Este important, de asemenea, că prin sistemul de educaţie profesională pe care-l răspândim în toată ţara, companiile care gândesc pe termen mediu şi lung, cum este Draxlmaier, vor putea să-şi pregătească viitorii angajaţi din timp, încât să aibă o resursă umană extrem de bine pregătită. Ceea ce putem face noi este să dezvoltăm infrastructura aeriană, infrastructura rutieră şi logistică”, a mai spus premierul Victor Ponta la finalul vizitei de la fabrica Draxlmaier.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE