More

    Racşa, campioană la inventarierea terenurilor

    prefectura

    Prefectul Eugeniu Avram a anunţat ieri că reprezentanţii Primăriei Racşa au reuşit să finalizeze inventarierea terenurilor în baza Legii 165 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv. Mai mult, comuna Racşa a obţinut şi avizele din partea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), astfel încât aici se poate purcede deja la retrocedarea terenurilor solicitate de către foştii proprietari. Din păcate, la polul opus se află comunele Pomi, Certeze şi Viile Satu Mare.

    Racşa, model de bune practici
    Primăria Racşa a reuşit să finalizeze inventarierea tuturor terenurilor aflate pe raza localităţii, devenind astfel administraţia locală care a reuşit să se mişte cel mai repede din acest punct de vedere. “Aş dori să vă informez că la Racşa s-a încheiat în totalitate, are avizul ANIF şi ANCPI la nivel naţional. Deci, din acest punct de vedere, la Racşa se poate lucra ca şi înainte de apariţia Legii 165 privind eliberarea titlurilor de proprietate. Mă bucur că, în sfârşit, putem să satisfacem cerinţele cetăţenilor care de mult ne-au solicitat acest lucru pentru a-şi putea utiliza imobilele care au fost într-un fel sau altul vizate de Legea 165. În rest, marea majoritate a comunelor sunt aproape în totalitate cu documentaţia finalizată. Mai încercăm ca odată finalizate să trimitem toate documentaţiile la nivelul Bucureştiului la ANCPI pentru a primi avizul şi posibilitatea de a trece mai departe la eliberarea titlurilor de proprietate şi la punerea în posesie a terenurilor la nivel de judeţ pentru că vedeţi că problemele cele mai multe sunt legate de aplicarea Legii fondului funciar”, a precizat prefectul Eugeniu Avram.

    Pomi, Certeze şi Viile Satu Mare, la polul opus
    La polul opus şi campionii întârziaţilor se numără localităţile Pomi, Certeze şi Viile Satu Mare. Reprezentanţii primăriilor şi topografii şi-au arătat şi ei o parte din nemulţumiri. Spre exemplu, aceştia s-au arătat deranjaţi că nimeni nu a consultat primarii atunci când s-a întocmit legea. Alţii au cerut ca oamenii care lucrează în această comisie să fie plătiţi. Au fost şi voci care şi-au arătat îngrijorarea vizavi de preţurile pe care le cer firmele de cadastru în vederea inventarierii, ceea ce va duce la rectificări bugetare, dar şi faţă de faptul că nu pot fi achiziţionate programe speciale cadastrale. Legea nu permite în acest moment cumpărarea de mijloace fixe.

    Ce spune legea
    Legea privind restituirea imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, pentru care Guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea, a fost publicată în Monitorul Oficial din data de 17 mai 2013. Potrivit prevederilor acesteia, toate cererile de restituire nesoluţionate trebuie să fie centralizate în termen de 120 de zile. De asemenea, toate cererile trebuie soluţionate până la data de 1 ianuarie 2016. Legea 165/2013 se aplică cererilor formulate şi depuse în termen legal, dar nesoluţionate până acum, cauzelor aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului. Legea consacră principiul prevalenţei restituirii în natură a imobilelor. În situaţia în care restituirea în natură nu mai este posibilă, precum şi în cazul în care titularul a înstrăinat drepturile care i se cuvin, singura măsură reparatorie care se acordă este compensarea prin puncte.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE