More

    Asistenţii medicali, felicitaţi de autorităţi

    asistenti

    Peste 400 de asistenţi medicali sătmăreni au participat ieri la Filarmonica Dinu Lipatti la deschiderea oficială a simpozionului organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali, eveniment dedicat sănătăţii, care a avut ca şi organizatori Consiliul Judeţean Satu Mare şi Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Satu Mare. La eveniment au participat vicepreşedintele naţional al Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Emil Buliga, europarlamentarul Ovidiu Silaghi – candidat al Alianţei PSD-UNPR-PC, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, managerul şi directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Erica Venemozer şi Paula Mare, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Georgeta Pop, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare, Dorina Dragoş-Guran, respectiv directorul Spitalului Carei, Elisabeta Raţ. Gazda evenimentului a fost preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Satu Mare, Constantin Demian.

    Asistentul medical, o profesie liberală
    Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Satu Mare, Constantin Demian, a declarat că îşi propune, alături de conducerea naţională, să convingă autorităţile centrale să recunoască meseria de asistent medical ca şi o profesie liberală. “Există o lege a asistentului medical, Ordinul 144, transformat în Legea 153 în urmă cu trei săptămâni. Dar noi încercăm şi milităm ca profesia noastră să fie recunoscută ca şi o profesie liberală, pe care să o putem exercita fără să avem o tutelă deasupra noastră. Asta nu înseamnă că nu există raporturi de coordonare şi subordonare la un anumit nivel sau în spitale, cel puţin. Dar vrem să devină o profesie de sine stătătoare. Acesta este un deziderat pentru care luptăm de mai bine de trei ani. Ne lipsesc şi acum se lucrează la nişte protocoale de practică”, a precizat Constantin Demian.

    “Avem locuri de muncă, dar ne lipsesc asistenţi. Este un paradox. Acesta este un lucru care ne doare, pentru că nu numai oamenii au nevoie de îngrijiri, ci, din păcate, la patul bolnavului în loc de un asistent la şase sau opt bolnavi, cât ar fi, depinde de secţie, este un asistent la 20 sau 30 de paturi. Ceea ce este foarte mult, iar activitatea este greu de desfăşurat. Este greu de acordat îngrijirile medicale. Avem înregistraţi peste 3.000 de asistenţi în filiala Satu Mare, dar activi sunt 2.503. Deci acestora li s-a eliberat acea viză sau autorizaţie de practică. În municipiul Satu Mare avem 650 de asistente medicale, în mare parte la Spitalul Judeţean. Avem circa 200 de asistenţi de farmacie în tot judeţul. Avem la cabinetele medicale individuale 90 de asistenţi în Satu Mare. La Spitalul Carei avem 210 asistenţi, la Spitalul Negreşti-Oaş avem 138 de asistenţi medicali”, a adăugat Demian.

    Efort comun pentru reabilitarea sistemului
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că până la sfârşitul actualului mandat va duce la bun sfârşit reabilitarea sistemului de sănătate din judeţul Satu Mare, cerându-le asistenţilor să pună umărul în acest efort comun. “Este important să ştim că judeţul Satu Mare, Consiliul Judeţeam, are în subordine spitalele din judeţ. Asta înseamnă că, de fapt, asistenţii medicali sunt colaboratorii noştri. Eu profit de acest moment aniversar pentru a le mulţumi pentru tot ce au făcut pentru sistemul de sănătate, pentru tot ce fac pentru pacienţii sătmăreni. Pentru că au avut de multe ori probleme cu infrastructura de sănătate, şi poate că de multe ori doar profesionalismul şi devotamentul faţă de meserie au reuşit să depăşească aceste inconveniente. Pot să îi asigur pe asistenţii medicali că Consiliul Judeţean are o strategie de a reabilita integral sistemul de sănătate şi eu cred că până la finalul acestui mandat ne vom atinge acest deziderat. Pacienţii trebuie să simtă că sistemul medical s-a schimbat cu adevărat la faţă. Haideţi să fim mai calzi, mai aproape de bolnavi, pentru că în acele momente asistenţii medicali pot să reducă foarte mult din suferinţă”, a arătat Adrian Ştef.

    Condiţii optime pentru asistenţi
    Europarlamentarul Ovidiu Silaghi – candidat al Alianţei PSD-UNPR-PC în Colegiul 2 – militează pentru sprijinirea asistenţilor medicali prin crearea unor condiţii optime, astfel încât aceştia să nu mai fie nevoiţi să plece din România. “Trebuie să recunoaştem că asistenţii medicali sunt categoria cea mai numeroasă din sistemul sanitar şi este primul contact pe care îl are bolnavul cu sistemul medical. De aceea trebuie să subliniem importanţa lor, pentru că sunt cei care dau încredere bolnavilor, cei care le insuflă curajul şi cei care, din păcate, cu bani foarte puţini, îşi fac datoria cu abnegaţie şi cu dăruire. Ceea ce nu este uşor. Sistemul de sănătate în România, dar în special în Satu Mare, are o veche tradiţie, prin vechiul liceu sanitar pe care noi îl aveam. Dar, din păcate, constatăm şi aici o fluctuaţie de personal, în sensul că sunt foarte apreciaţi în Vest şi, din păcate, pleacă. Noi avem obligaţia să le creăm condiţii pentru a rămâne aici, în România, şi să îi sprijinim în continuare cu tot ce putem”, a precizat Ovidiu Silaghi.

    Asistenţii, baza sistemului medical
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a ţinut să le mulţumească asistenţilor medicali pentru tot ceea ce fac pentru sistemul sanitar, considerându-i pe aceştia drept baza sistemului medical. “Este o zi specială pentru asistenţii medicali pentru că în luna mai, după cum ştiţi, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, faţă de care eu am un respect deosebit. De altfel, asistenţii medicali înseamnă foarte mult pentru sistemul medical din fiecare localitate şi, în special, din judeţul nostru. Asistenţii medicali sunt cei mai aproape de bolnavi. Le doresc asistenţilor medicali să aibă parte numai de bucurii şi satisfacţii şi, în acelaşi timp, le mulţumesc pentru tot ceea ce fac pentru sistemul de sănătate din judeţul Satu Mare pentru că fără dânşii nu ne-am descurca. Consiliul Judeţean a făcut foarte multe pentru sistemul de sănătate, dar mai este foarte mult de lucru. Dar sper ca în cel mai scurt timp faţa sistemului de sănătate din judeţul Satu Mare să se schimbe complet”, a conchis Mircea Govor.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE