More

    “Rozmarin în colţu` mesii” – primul festival al someşenilor

    medies

    Pentru că oşenii au Sâmbra Oilor iar codrenii au Festivalul de la Oţeloaia, Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, s-a gândit şi la someşeni, astfel încât a organizat duminică prima ediţie a Festivalului “Rozmarin în colţu` mesii”, care a avut loc la Medieşu Aurit. De asemenea, în semn de preţuire pentru rapsodul Nicolae Sabău, care a cules melodia din zona comunei Medieşu Aurit în anii `50, incluzând-o şi promovând-o prin repertoriul său, interpretul a primit distincţia de “Cetăţean de onoare” al comunei Medieşu Aurit.

    Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. “Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colţu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieşu Aurit. Şi pentru a onora această frumoasă alegere şi faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistenţă ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colţu` mesii, am zis să atragem atenţia asupra folclorului autentic şi să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.

    Tot în semn de recunoaştere a acestei zone încărcate de tradiţie populară, la prima ediţie s-au înscris circa 40 de concurenţi din judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bihor. “Avem aproape 40 de concurenţi care vin din judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bihor. Este un festival regional iar dacă vom vedea că lucrurile sunt pe făgaşul cel bun cu siguranţă că şi anul viitor îl vom lărgi la nivelul Transilvaniei, apoi l-am putea face un festival naţional. Avem Sâmbra Oilor pentru oşeni, avem Oţeloaia pentru codreni şi pentru someşeni facem Rozmarin în colţul mesei. Vreau să spun că acest festival este susţinut în totalitate de Consiliul Judeţean, care a asigurat întreaga finanţare a evenimentului”, a completat Felician Pop.

    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a asigurat integral finanţarea acestui festival, la fel cum a făcut şi cu alte obiective importante pentru locuitorii comunei Medieşu Aurit. “Permiteţi-mi să îmi exprim satisfacţia că am reuşit ca la această primă ediţie să alocăm sumele necesare de la Consiliul Judeţean pentru organizarea lui: 30.000 de lei. Pot să vă asigur că evenimentul acesta va fi în calendarul Centrului de creaţie şi în fiecare an îl vom organiza. Vreau să mă adresez dumneavoastră şi cu o rugăminte. Consiliul Judeţean a demonstrat că este alături de dumneavoastră. Să nu mergem mai departe, vorbim despre acest eveniment. Vorbim de drumul judeţean care a costat 8,2 milioane de lei şi sumele au fost alocate din bugetul Consiliului Judeţean. Să vorbim de drumul judeţean, un proiect făcut împreună. Ovidiu Silaghi era ministrul Transporturilor. Guvernul Ponta aloca banii, vorbim de 20 de milioane de lei pentru această zonă. Vorbesc de oameni care au fost alături de dumneavoastră. Care nu vin doar ca un satelit când este nevoie să adune voturi. Noi am fost aici. Am venit cu proiecte, am venit cu investiţii şi, până la urmă, promitem că vom rămâne alături de dumneavoastră”, a conchis Adrian Ştef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE