More

    Evaziune fiscală cu alcool la Satu Mare

    alcool

    În urma a şase percheziţii efectuate în Satu Mare şi Braşov şi a depistării în trafic a unui autovehicul care transporta alcool fără documente legale de provenienţă, poliţiştii de investigare a fraudelor braşoveni au confiscat 18 tone (aproximativ18.000 de litri) de alcool. La Satu Mare, la locuinţa celor trei sătmăreni implicaţi în această afacere, a fost descoperită cantitatea de 16 tone de alcool, iar la locuinţa partenerului lor din Braşov cantitatea de 2 tone. Cei patru bărbaţi au fost reţinuţi pentru evaziune fiscală şi deţinerea alcoolului în vederea comercializării în afara antrepozitelor fiscale.

    Evaziune fiscală scoasă la iveală la un control în trafic
    Afacerea care a dus la păgubirea bugetului de stat cu sute de mii de euro a fost descoperită în urma unui control de rutină desfăşurat în trafic de poliţiştii braşoveni. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Braşov, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au oprit vineri, pentru un control, în localitatea Feldioara, un autovehicul în care se aflau trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 33 şi 53 de ani, toţi din judeţul Satu Mare. În urma controlului autovehiculului, poliţiştii au identificat o tonă de alcool, fără documente legale de provenienţă.

    Din verificările efectuate de poliţişti, s-a tras concluzia că în afacere este implicat şi un cetăţean din judeţul Braşov. Anchetatorii nu au făcut publică destinaţia alcoolului fără acte, dar sunt suspiciuni că atât cei trei sătmăreni, cât şi cetăţeanul din judeţul Braşov ar face parte dintr-o reţea mai amplă care aproviziona cu alcool localurile de lux din Capitală.

    Percheziţiila Satu Mare şi Braşov
    În cursul aceleiaşi zile, poliţiştii au efectuat două percheziţii în judeţul Satu Mare, unde au fost identificate 15 tone de alcool şi 3 instalaţii ilegale de producere a alcoolului. De asemenea, au efectuat patru percheziţii în judeţul Brașov, unde au fost identificate 2 tone alcool, fără documente legale de provenienţă. Cele 18 tone de alcool au fost ridicate de poliţişti în vederea indisponibilizării şi recuperării prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului. Totodată, poliţiştii au sigilat cele trei instalaţii de producere a alcoolului şi au indisponibilizat autovehiculul folosit la transportul alcoolului. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare nu au putut preciza unde anume în judeţul Satu Mare au fost făcute aceste percheziţii invocând faptul că acţiunea este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

    Cei trei sătmăreni, precum şi partenerul lor de afaceri din judeţul Braşov, au fost reţinuţi de poliţişti pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi deţinerea alcoolului în vederea comercializării în afara antrepozitelor fiscale. Cercetările sunt continuate pentru documentarea întregii activităţi infracţionale.

    La un calcul aproximativ, la accize de 1.000 de euro/hl de alcool pur, doar pentru cantitatea de 18 tone, cei patru au păgubit statul cu circa 180.000 de euro.

    Alte capturi de alcool în judeţ
    În cursul acestui an, în judeţul Satu Mare au mai avut loc capturi însemnate de alcool, dar niciuna de nivelul celei realizate vineri. Astfel, la finele lunii ianuarie, poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, în colaborare cu cei din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale, l-au prins în flagrant pe raza municipiului Satu Mare pe Petru H., în vârstă de 25 de ani, care transporta 4.200 de litri de alcool fără acte. Tânărul a fost condus la unitatea de Poliţie unde a fost preluat de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor.

    De asemenea, în data de 22 martie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor împreună cu lucrători din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Livada şi ai Biroului Ordine Publică din Poliţia Municipiului Satu Mare, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, l-au identificat în trafic pe Ioan M., în vârstă de 43 de ani, din Seini, judeţul Maramureş, care deţinea în afara antrepozitului fiscal şi transporta cu un autoturism, pe raza localităţii Mărtineşti, cantitatea de 2.000 litri alcool dublu rafinat, peste limita legală prevăzută de lege. Acesta a fost reţinut pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE