More

    Planuri post- electorale (II)

    Proaspăt întors dintr-o vizită în SUA, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a acordat unui ziar central un amplu interviu în care s-a referit la planurile liberalilor după alegerile europarlamentare, dar şi la şansele Dreptei de a se coagula.

    Referindu-se la şansele partidului pe care îl conduce, liderul liberalilor şi-a exprimat convingerea că PNL are capacitatea de a obţine un rezultat de peste 20% la alegerile pentru Parlamentul European. Mai mult decât atât, a făcut vorbire despre o zonă de favorabilitate a partidului care curge sigur până la 27%, datorată celor 25% din administraţia locală. Este, cu certitudine, o încercare orgolioasă de a mobiliza electoratul propriu la vot, cel puţin din două motive. În primul rând favorabilitatea nu înseamnă automat şi voturi, mai cu seamă atunci când nu se cunosc mijloacele prin care a fost ea comensurată.

    La fel, apoi, sondajele de opinie nu îndreptăţesc, nici pe departe, un asemenea orgoliu, ci din contră, că dacă se va ţine de cuvânt, rezultatele scrutinului, sub 20%, ar fi în măsură să determine, aşa cum a promis, retragerea lui Crin Antonescu de la şefia PNL. Iar reproşul esenţial ar putea fi tocmai decizia pe care a luat-o în numele partidului, de a asuma un drum politic propriu, cu programe liberale, cu soluţii liberale şi cu o echipă liberală.

    Alegerile de duminică reprezintă un moment politic important. Se va vota, desigur, pentru Parlamentul European, dar rezultatele vor construi o prefaţă a prezidenţialelor din toamnă. În momentul de faţă trei sau patru formaţiuni politice şi-au nominalizat candidatul pentru Cotroceni. Va reuşi Dreapta să promoveze după europarlamentare un singur candidat? Crin Antonescu se consideră singurul în măsură să câştige confruntarea cu Victor Ponta, însă afirmă că Dreapta e complicată şi fragmentată. Mizează poate pe coagularea ei în turul al doilea al prezidenţialelor şi declară cu convingere că ajuns preşedinte al României îl va nominaliza pe Klaus Iohannis premier.

    În mod evident, este nevoie de o majoritate parlamentară în jurul acestei idei, dar este greu de crezut că ea se poate coagula până la toamnă. Deocamdată este la fel de evident, o demonstrează cu claritate sondajele de opinie, că niciunul din candidaţii Opoziţiei nu-l poate învinge pe Victor Ponta. Iar în privinţa unui candidat al Dreptei, Traian Băsescu nu s-a pronunţat încă. Ştiind că şi-ar dori funcţia de prim-ministru este însă sigur că Crin Antonescu nu este favoritul său la preşedinţie, nu doar din cauza opţiunii acestuia pentru Klaus Iohannis ca şef de guvern. Elena Udrea s-a declarat pregătită pentru un duel prezidenţial cu Victor Ponta, după ce Traian Băsescu a susţinut că şi-ar pune votul în urnă pentru ea. Numai aşa actualul preşedinte ar putea deveni în cele din urmă premier. Deşi ar fi mare păcat.

    Voicu D Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE